Tarta melonowa. I kruche ciasteczka.

21:41 Kini ^^ 3 Comments

Wczoraj bawiłam się w prawdziwego szefa kuchni. Na dzień dzisiejszy przygotowałam pieczeń rzymską wg przepisu Kermidt, tartę melonową i kruche ciasteczka z cukrem. Mieliśmy dzisiaj prawdziwą ucztę.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
300 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Krem:
krem do tortów (użyłam kremu dekoracyjnego Delecty o smaku jogurtowym)
pół melona
Do dekoracji
słodkie kakao np Puchatek
kilkanaście kulek z melona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę z cukrem przesiać, dodać pokrojoną na kawałki margarynę. Posiekać nożem. Wbić żółtka, wlać śmietanę. Składniki połączyć siekając nożem, a następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto po wyjęciu podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i ułożyć w nasmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia tarty. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec ciasto przez 10-15 minut. W tym czasie zrobić krem wg instrukcji na opakowaniu, następnie zmiksować masę z melonem. Na wystudzone ciasto wlać krem, wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao i udekorować melonowymi kulkami. Z drugiej części ciasta przygotowałam pyszne kruche ciasteczka. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, powycinać ciastka w różnych kształtach, układać na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Ciastka smarować białkiem i posypać cukrem. Nie jestem pewna ile je piekłam, po prostu wyciągnęłam je z piekarnika, gdy się lekko zarumieniły.





SMACZNEGO!

3 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Domowe jeżyki.

20:07 Kini ^^ 1 Comments

Prosty i bardzo szybki sposób na smaczne ciacha. Co prawda z tej ilości składników wychodzi zaledwie ok 10-11 ciastek, ale warto spróbować.
SKŁADNIKI:
4-5 batonów Mars
ok. 50 g masła
2-3 łyżki stołowe mleka
płatki kukurydziane
rodzynki
kilka suszonych moreli
aromat do ciast np. pomarańczowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marsy pokroić na malutkie kawałeczki i rozpuścić w małym garnku z masłem i mlekiem. Dodać kilka kropli aromatu. Zestawić z ognia, wsypać płatki kukurydziane, rodzynki i pokrojone w kostkę morele, wymieszać Wszystko ma być dobrze obtoczone masą marsową. Z masy formować małe kulki w rękach, bądź przy pomocy łyżek i kłaść na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Blachę włożyć do lodówki na godzinę, aby masa stwardniała.

SMACZNEGO!

1 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)