Spaghetti z krewetkami.

11:33 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 16 Comments


Niedawno z wizytą była u mnie moja mama ze swoimi znajomymi i w trakcie tych odwiedzin na stół wjechało spaghetti z owocami morza. Ponieważ osobiście nie jestem ich wielką fanką (macki małych ośmiorniczek nieszczególnie do mnie przemawiają :P), zjadłam wtedy tylko oblepiony sosem pomidorowym makaron i krewetki. No i to wystarczyło, żeby pewnego dnia chcieć to powtórzyć :) I mimo, że ze stworzeń morskich preferuję raczej ryby, to spaghetti zjadłam ze smakiem (i tym razem bez strachu, że ośmiorczniczkowa macka przyklei mi się do przełyku ;) ). W związki z tym zapraszam dzisiaj na spaghetti z krewetkami...


Spaghetti z krewetkami
Składniki (na 2-3 porcje):
  • 100-150 g makaronu spaghetti
  • 250 g mrożonych krewetek (to jakich użyjecie, pozostawiam Wam :) u mnie koktajlowe)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, odrobina pikantnej papryki (użyłam takiej w płatkach)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo tarty ser typu parmezan (używam Dziugasa)

Sposób przygotowania:
Zamrożone krewetki zalać na minutę wrzątkiem, odcedzić. Przełożyć do miseczki, zalać sokiem cytrynowym, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki (kilka listków zostawić do dekoracji) i wlać wino, przemieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować sos. Krewetki odcedzić z cytrynowo-winnej zalewy. Na rozgrzaną patelnie wlać olej rzepakowy i po minucie wrzucić krewetki, podsmażać kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać i odparować nadmiar wody z sosu. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i dokładnie wymieszać go z sosem. Przed podaniem posypać startym parmezanem i ozdobić listkami natki pietruszki.

SMACZNEGO!


16 komentarzy :

  1. To danie w sam raz dla mnie :) Lubię takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti z krewetkami nie jadłam chyba wieki. Narobiłaś mi na nie naprawdę dużego apetytu. Zwłaszcza,że u Ciebie wygląda jak żywcem wyjęte z magazynu kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie ta porcja wygląda i kusi ...

    OdpowiedzUsuń
  4. też dziś planuję makaron ale ze szpinakiem, z krewetkami nigdy nie jadłam więc może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam krewetki i makarony! połączenie dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z miłą chęcią wpraszam się na tak pyszny posiłek

    Będzie mi niezmiernie miło, jeśli znajdziesz czas i zagościsz u mnie :*
    Miłego dnia ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. zdjęcia cudowne.
    nie mogę oderwać wzroku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz tu wpadłam. Dania na zdjeciach wyglądają naprawdę apetycznie, a przepisy są prosto napisane;) W tym roku zaczynam studiować, a co się łączy to mieszkać sama. Mogłabyś polecić jakieś łatwiejsze dania, szybkiej roboty, a jednak przetestowane i smaczne? Jadanie w stołówkach nie napawa mnie jakoś radością

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie, tylko jakieś małe te porcyjki :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie spaghetti mogłabym jeść codziennie!:D
    Chciałabym wyróżnić Cię w zabawie Versatile Blogger Award, zerknij tu: http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Spaghetti na zdjęciu wygląda tak smakowicie, że aż mi ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po wszystkie szczegóły zapraszam do mnie: http://lavanna.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Zostałaś nominowana : http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie podane danie, czerwonawy makaron dodatkowo narobił mi apetytu

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!