Ciastko czekoladowe z mikrofalówki

21:29 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 7 Comments


Wiem co sobie pomyślicie. Mikrofalówka to zło w czystej postaci, a blogerowi kulinarnemu nie wypada z niej korzystać. Czasem jednak przychodzą krytyczne momenty, w których 'mikrofala' jest zbawienna. Pomoże rozmrozić mięso na obiad, które zapomnimy wyciągnąć z zamrażalnika dzień wcześniej, w ciągu minuty podgrzeje miseczkę mleka na śniadanie, kiedy nie mamy czasu na zabawy z garnkami, a czasem nawet uratuje w przypadku niespodziewanych gości. Jeśli nie masz w lodówce gotowego ciasta francuskiego (z którego można zrobić wybitne palmiery cynamonowe) możesz zrobić szybkie ciastko czekoladowe, bo składniki na nie znajdą się zapewne w każdym domu :) Być może przepis kiedyś Wam się przyda ;)

Ciastko czekoladowe z mikrofalówki
Składniki (na 1 dużą lub 2-3 mniejsze porcje):
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
W kubku mieszamy suche składniki, dodajemy jajko, olej i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli przygotowujemy mniejsze porcje, smarujemy 2-3 kokilki odrobiną oleju i rozdzielamy do nich ciasto, w przeciwnym razie kubek z ciastem wstawiamy do mikrofalówki na 3 minuty z ustawioną największą mocą. Po upieczeniu, odczekujemy chwilkę, aż przestanie rosnąć. Ciastko przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem, podajemy np z ulubioną konfiturą lub polewamy roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO!

7 komentarzy :

Daj znać co myślisz!