Mango curd.

13:50 Kinga B. 0 Comments

Nie ma dla mnie lepszego owocu na świecie poza mango. Nie wiem skąd mi się wzięła ta fascynacja, więc nie odpowiem na ewentualne pytanie "Dlaczego akurat mango?". Zaczęło się to jakieś 10 lat temu i trwa do dziś. Dla niektórych to może być już jakaś nerwica natręctw, bo kupuję wszystko, co na etykiecie ma mango: od wszelakich jogurtów przez cukierki, syropy do kawy czy piwa, lody i inne słodycze, aż po żele pod prysznic, perfumy, które mają nuty mango, odświeżacze powietrza i świece zapachowe. Nic na to nie poradzę. Tak mam i już. W związku z moim natręctwem zdarza mi się wymyślać dania i desery z wykorzystaniem mango. Kilka dni temu na swoje urodziny zrobiłam tort przekładany kremowym mango curd. Sam przepis na tort pojawi się za klika dni, ale mango curd zasługuje na osobny wpis, bo na pewno będę go jeszcze nie raz wykorzystywać w różnych przepisach. Możecie go wykorzystać jako nadzienie do kruchych tart, sos do lodów czy jako pyszny dodatek do naleśników czy gofrów.  Zanim więc pojawi się cały tort, zapoznajcie się z jego głównym składnikiem. Przed Wami mango curd!


Mango curd
Składniki | Ingredients:
2 szklanki puree z mango | cups of mano puree
2 pomarańcze | oranges (juice and zest)
5 żółtek | egg yolks
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej | tbsps of potato starch
75 g masła | butter
150 g cukru | sugar


Sposób przygotowania | Preparation:
W garnku umieszczamy puree z mango, sok i skórkę ze sparzonych pomarańczy, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając rózgą. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy masło, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Po tym czasie krem przykrywamy folią spożywczą, tak aby dokładnie do niego przylegała (zapobiegnie to powstaniu nieprzyjemnego 'kożucha' na powierzchni kremu) i odstawiamy do schłodzenia. Curd zamknięty szczelnie w słoiczkach można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Put mango puree in a pot, add lorange juice and zest, egg yolks, potato starch and sugar, mix it and put on medium heat, cook until thicken, don’t stop to mix with whisker. When curd will be thick and smooth add butter, mix and cook for few more minutes. After that cover it with food wrap (make sure that wrap is touching surface of curd, it will prevent formation of skin) and let it cool. Put it in jars, you can keep it in fridge for up to 2 weeks. Will be perfect for tarts, desserts, as ice cream sauce or with waffles and pancakes.

SMACZNEGO! 

 

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)