Quiche z wędzonym łososiem i szparagami. | Smoked salmon and asparagus quiche.

19:41 Kinga B. 0 Comments

Latem lubię jeść proste, szybkie i lekkie potrawy, które nie wymagają ogromnych nakładów pracy. Sprawdzają się tu sałatki, lekkie zupy z sezonowych warzyw, ale też wytrawne tarty. Quiche można zrobić nawet na gotowym cieście francuskim, aczkolwiek tę opcję traktuję jako ostateczność. Zagniecenie kruchego ciasto zajmie Wam kilka minut, a składniki farszu zależą już tylko od Was. Na Yummy Lifestyle znajdziecie przepis na quiche z botwinką, z kurczakiem i pieczarkami czy też z kurkami i boczkiem. Dziś mam dla Was kolejną propozycję, tym razem to wytrawna tarta z wędzonym łososiem i zielonymi szparagami. Wiem, że sezon na szparagi już za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie na straganach można znaleźć przyzwoity pęczek szparagów, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo i przygotujcie na obiad quiche w wydaniu łososiowo-szparagowym.


Quiche z wędzonym łososiem i szparagami. | Smoked salmon and asparagus quiche.
Składniki | Ingredients:
spód | crust
100 g masła | butter
200 g mąki gryczanej | buckwheat flour
1 jajko | egg
2 łyżki kwaśnej śmietany | tbsps of sour cream 
szczypta soli | pinch of salt
farsz | filling
1/2 pęczka zielonych szparagów | bunch of green asparagus 
150 g wędzonego łososia | smoked salmon
1 czerwona cebula | red onion
3-4 łyżki kaparów | tbsps of capers
1 mały pęczek koperku | small bunch of dill
2 jajka | eggs
1/2 szklanki śmietanki kremówki | cup of heave cream
150 g startej mozzarelli | grated mozzarella cheese
sól, pieprz | salt, pepper


Sposób przygotowania | Preparation:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę i jajko. Zagniatamy kruche ciasto, wyklejamy nim formę do tarty, dno nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy 'obciążniki' (u mnie drobna fasola) i chłodzimy w lodówce przez min. 30 minut. Następnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szparagi opłukujemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy. Na podpieczonym spodzie układamy plastry wędzonego łososia, na nim połówki szparagów, całość posypujemy cebulą i karami. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, koperek i część startą mozzarellę, doprawiamy solą i pieprzem a następnie wylewamy na farsz. Wierzch posypujemy resztą mozzarelli. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 180°C, serwujemy od razu po upieczeniu.

Mix all crust ingredients in a bowl, start kneading the pastry. When crust is ready put it in tart pan, cover with baking paper and fill with baking beans. Cool in a fridge for at least 30 minutes, then bake in oven preheated to 180°C for around 15 minutes. Meanwhile prepare the filling. Rinse and trim the bottoms of the asparagus spears, cut them in halves. Chop the onion and dill. Put slices of smoked salmon on baked crust, then put asparagus on it, sprinkle with onion and capers. In a small bowl mix eggs, heave cream, half of grated mozzarella cheese and dill, season with salt and pepper. Pour mixture into your quiche, sprinkle with the rest of cheese. Bake for 25-30 minutes in 180°C and serve right after baking.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)