Nocna owsianka. | Overnight oats.

12:27 Kinga B. 0 Comments


Wiem, że jeszcze wciąż mamy lato i absolutnie nie chcę go skracać w żaden sposób, ale musicie się ze mną zgodzić, że poranki bywają już chłodne a wieczorami w powietrzu czuć nadchodzącą jesień. A jak jesień to i czas na owsianki. Nie wiem jak Wy, ale ja w tygodniu staram się wydłużyć swój czas na spanie do maksimum i eliminuję z porannych czynności wszystko, co się da. Dlatego też śniadania nie jadam w domu, ale zaraz po przyjściu do pracy. Z przyczyn wymienionych powyżej, bardzo często przygotowuję śniadanie do pracy dzień wcześniej. Z racji tego, że jesień i zima to najlepszy czas na spożywanie rozgrzewających i sycących owsianek, opracowałam sobie przepis idealny na nocną owsiankę. Jej przygotowanie zabierze Wam dosłownie kilka minut. Nie musicie pilnować czy się przypala, bo element gotowania jest tutaj pominięty. Baza składa się z 4 składników (a nawet 3 jeśli pominiecie nasiona chia), więc prościej już być nie może. Przed podaniem wystarczy całość podgrzać i dodać ulubione dodatki. W sezonie jesień/zima 2018 było to moje ulubione śniadanie do pracy. Myślę, że w nadchodzącym sezonie 2019 będzie tak samo. Zapiszcie sobie więc ten przepis, na pewno przyda Wam się nie raz.

PLUS: Chciałabym się na koniec jeszcze tylko pochwalić, że jutro, 3 września 2018 roku, mój blog skończy 10 LAT! Nie wiem, kiedy to zleciało... Dziecko mi dorasta ;)


Nocna owsianka. | Overnight oats.
Składniki | Ingredients:
* 4 łyżki płatków owsianych | tbsps of oat flakes
* mleko/mleko roślinne | milk/plant milk
* 1/2 dojrzałego banana | ripe banana
* 1 łyżeczka nasion chia | tsp of chia seeds
do podania | for serving
orzechy, gorzka czekolada, wiórki kokosowe, świeże owoce, owoce pieczone/karmelizowane, karmel, sos czekoladowy, masło orzechowe | nuts, dark chocolate, shredded coconut, fresh fruits, roasted/caramelised  fruits, caramel, chocolate sauce, peanut butter


Sposób przygotowania | Preparation:
Do słoika o pojemności 200-250 ml wsypujemy płatki owsiane. Dolewamy mleko (do ok. 2/3 objętości słoika), dodajemy nasiona chia i banana rozgniecionego widelcem (możecie też dosypać 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych). Słoik zakręcamy i mieszamy zawartość energicznie potrząsając słoikiem. Wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem owsiankę podgrzewamy, dodajemy odrobinę mleka, żeby ją rozrzedzić i dodajemy ulubione dodatki. Na zdjęciach widoczna jest owsianka z karmelizowaną gruszką, siekanymi orzechami, płatkami migdałowymi i gorzką czekoladą

Put oat flakes into 200-250 ml jar. Pour milk (around 2/3 jar volume), add chia seeds and banana smashed with a fork. Close the jar and shake it to combine all ingredient. Put jar into the fridge for night. Before serving heat your oats, add a bit more milk to dilute it and your favourite topping. In the pictures you can see my oats with caramelised pear, chopped nuts, almond flakes and dark chocolate. 

SMACZNEGO!



0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)