Czosnek, pomidory i oliwa w roli głownej

00:47 Kini ^^ 6 Comments

W końcu mogę cieszyć się wakacjami. Związany z nimi ogrom wolnego czasu pozwala zadowalać podniebienie przygotowanymi samodzielnie daniami, co niezmiernie mnie cieszy :) Zapełniam w dalszym ciągu listę 50. Dziś chciałam popełnić Krewetki na ostro lub Sobę z kurczakiem wg przepisów Małgosi.dz. Niestety w moim mieście zakup krewetek czy soby graniczy z cudem. We wtorek jednak prawdopodobnie odwiedzę mój ukochany Kraków, tam poszukam powyższych składników i mam nadzieję, że uda mi się spróbować nowych smaków. :)
~*~
Dzisiaj na pierwszym planie w kuchni pojawił się czosnek w towarzystwie pulchnych pomidorów i tłuściutkiej oliwy. Tak po włosku. Bo chętnie odwiedziłabym Włochy raz jeszcze. A że w te wakacje raczej mi się to nie uda, nie pozostaje mi nic innego jak podróż po włoskich smakach. Would you like to join me? :)


Spaghetti z czosnkiem, pomidorami i oliwą.



Składniki:
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 250 g spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • bazylia, oregano, sól, biały pieprz
  • oliwa z oliwek
  • odrobina startego parmezanu

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie obrać czosnek, pokroić na cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć, często mieszając. Należy uważać, aby nie usmażyć go za bardzo, bo czosnek stanie się gorzki. Do zarumienionego czosnku dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Smażyć kilka minut. Odcedzić makaron, wrzucić go na patelnię i dokładnie wymieszać z pomidorami, czosnkiem i oliwą. Podawać od razu, posypać odrobiną startego parmezanu.


Bruschetta.

Składniki:
  • kilka kromek chleba pełnoziarnistego
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, posmarować nim chleb. Kromki zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Bazylię umyć, posiekać, dodać do pomidorów. Zalać paroma łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Nakładać na grzanki.


SMACZNEGO!

6 komentarzy :

  1. bardzo lubie wloskie smaki, spaghetti, bruschetta, to juz brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podróż po włoskich smakach.. koniecznie z lampka wina :-) pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne propozycje. Moje smaki :) Z pewnością smakuje tak samo fantastycznie jak wygląda :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czemu trafiam tu dopiero teraz?!
    Przepiękne zdjęcia! Będę zaglądać!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smacznie wszystko wygląda! Idę przejrzec przepisy i jak znajdę czas to spróbuję coś ugotowac. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kinia!

    zdecydowanie robię to jutro ;)
    Szkoda,że wcześniej nie znałam Twojego blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)