Makaron w kremowym sosie paprykowym z burratą
Pyszny, kremowy sos paprykowy otulający nitki makaronu to zdecydowanie
comfort food, którym będę się cieszyć tej jesieni i zimy. Gotowy sos
można spokojnie zawekować w słoikach już teraz, kiedy jeszcze jest
dostęp do super papryki i cieszyć się nim w późniejszych miesiącach :)
Makaron w kremowym sosie paprykowym z burratą
Składniki (na 4 porcje):
4 duże czerwone papryki
2 szalotki
1/2 główki czosnku (ok 6 ząbków)
1 papryczka chili
po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano i rozmarynu (najlepiej świeżych)
1 szklanka bulionu warzywnego
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 kulka burraty
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz, oliwa z oliwek
tarty parmezan lub pecorino
300 g makaronu (najlepiej fettuccine lub linguine) - możesz przygotować domowy makaron wg tego przepisu
bazylia do podania
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Szalotki i czosnek obieramy, szalotki kroimy w ćwiartki, chili kroimy na mniejsze kawałki i razem z czosnkiem i szalotką dodajemy do papryki. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy ziołami i pieczemy przez 15-20 minut.
W międzydzasie gotujemy makaron wg instrukcji z opakowania, zachowując trochę wody z gotowania. Po upieczeniu umieszczamy warzywa w wysokim naczyniu lub kielichu blendera. Dodajemy bulion, kremówkę i ocet balsamiczny i blendujemy do uzyskania aksamitnego, gładkiego sosu (jeśli wyjdzie za gęsty dolewamy stopniowo wodę z gotowania makaronu do uzyskania odpowiedniej konsystencji). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos mieszamy z makaronem, serwujemy z burratą, tartym parmezanem/pecorino, bazylią i odrobiną oliwy.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!