Quiche ze szparagami i szynką parmeńską

15:29 Kinga B. 0 Comments


Sezon na szparagi w pełni, więc warto to wykorzystać. Pomysłów na użycie szparagów są tysiące i pewnie każdy ma swój ulubiony. Ja swojego ciągle poszukuję. Tym razem postanowiłam zrobić quich z ich wykorzystaniem. Do kompletu dołożyłam pomidorki koktajlowe, szynkę parmeńską i odrobinę pora. Wszystko tworzy smaczną całość, a quiche sprawdzi się nie tylko na obiad w domu, ale także jako lunch do pracy.


Quiche ze szparagami i szynką parmeńską
Składniki:
spód
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
nadzienie
  • 1 pęczek szparagów
  • 80-100 g szynki parmeńskiej
  • 1 duży por
  • 2 szalotki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 100 g sera typu parmezan ( u mnie Dziugas)
  • po kilka gałązek świeżego oregano i tymianku
    sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, masło, zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. pół godziny. Następnie ciastem wyklejamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy obciążniki (fasola, groch lub specjalne kamyki do pieczenia) i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie pora opłukujemy i kroimy w półtalarki, szalotkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy szalotkę z porem. Warzywa wykładamy na kruchy spód. Jajka rozmącamy widelcem, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, posiekane zioła, sól i pieprz, mieszankę wylewamy na pory. Szparagi opłukujemy, układamy na wierzchu, szynkę zwijamy w ruloniki, umieszczamy w masie jajecznej razem w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Quiche pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach.

SMACZNEGO!

Czy wiesz, że... Najnowsze odmiany rzepaku mają aż 60% kwasu oleinowego (pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi) oraz ok. 30% wielonienasyconych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, zapobiegają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację.

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)