Zupa krem z białych szparagów i selera

13:20 Kinga B. 3 Comments


Do białych szparagów podchodzę z dużym dystansem. Do tej pory nie udało mi się trafić na takie, które nie były łykowate, włókniste i gorzkie. Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak mama zapiekała białe szparagi z beszamelem i serem, ale mnie one nie podchodziły kompletnie. Jakiś czas temu postanowiłam po raz kolejny spróbować białych szparagów, ale próba znów skończyła się fiaskiem. I myślałam, że tak już będzie zawsze, ale kilka dni temu w sklepie w końcu wpadły mi w ręce szparagi, które nie wyglądały jak przerośnięte mutanty, łodygi były dość cienkie i smukłe, a przede wszystkim jędrne. Przyszedł czas na kolejne eksperymenty. Tym razem postawiłam na biały krem. Dla bezpieczeństwa smak wzbogaciłam selerem i odrobiną oliwy truflowej. Zupa wyszła aksamitna i niezwykle delikatna. Na wczorajszy upał była wręcz idealna :) Wielbicielom białych szparagów na pewno będzie smakować, a i tym, którzy dopiero szukają wspólnego języka z tymi warzywami powinna przypaść do gustu.


Zupa krem z białych szparagów i selera
Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 pęczek białych szparagów (500 g)
  • 1-2 duże selery (ok 800 g)
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, oregano
do podania
  • oliwa truflowa
  • grzanki z chleba pełnoziarnistego
Sposób przygotowania:
Selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem zmieszanym z miodem i pieczemy w piekarniku w temp. 180 przez ok. 30 minut. Szparagi obieramy, odrywamy zdrewniałe końcówki, łamiemy na kawałki, umieszczamy w garnku z upieczonym selerem. Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy kremówkę i całość blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Przed podaniem porcje kremu doprawiamy odrobiną oliwy truflowej. Serwujemy z grzankami.

SMACZNEGO!


ps. Na I fazie diety South Beach zrezygnuj z dodatku grzanek.

3 komentarze :

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez to, że pierwszymi szparagami jakie jadłam były białe szparagi, dzisiaj nie lubię ich. Niestety mam taki sam problem z nimi jak Ty. Spróbuję zrobić tę zupę w najbliższym czasie, może się do nich przekonam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach... jak bym zjadła troszeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)