Sola w sosie śmietanowo-cytrynowo-koperkowym.

14:37 Kini ^^ 3 Comments

Wiosna teraz już chyba faktycznie zawitała. Temperatura powietrza w dzień przekracza 10 stopni. Świeci słońce (no, może dzisiaj już niekoniecznie ;) ). Ptaki budzą mnie swoimi trelami każdego dnia. Pojawiają się pąki na drzewach. Ludzie są weselsi, bardziej energiczni, chodzą lżej ubrani. Osobiście bardzo mi się to podoba :)
Razem z wiosną nadeszły pewne postanowienia ;) Stwierdziłam (jak z resztą co roku), że po tegorocznej zimie jest mnie za dużo o kilka dodatkowych kilogramów. W związku z tym od tygodnia oczyszczam organizm z nadmiernej wagi dietą South Beach. Powiem szczerze, że efekty już powoli zaczynam widzieć :) Co lepsze inni też je widzą! Ale to co mnie najbardziej cieszy, to fakt, że czuję się z tą dietą całkiem nie źle. Nie przymieram głodem, jem to co pyszne i co zdrowe. Co prawda w tym tygodniu zrobiłam jedno małe odstępstwo od diety i zjadłam MARCHEWKĘ! i odrobinę śmietany ;) ale nie uważam tego za wielki grzech ;) Sola w sosie śmietanowo-cytrynowym to jedno z dań, które w trakcie tego tygodnia zaserwowałam sobie na obiad. Pychotka godna polecenia!



Sola w sosie śmietanowo-cytrynowym z koperkiem.
Składniki (na jedną porcję):
  • 1 mrożony filet z soli
  • kilka mrożonych różyczek kalafiora
  • kilka mrożonych różyczek brokuła
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • sól, pieprz
    Sos:
  • 1/2 filiżanki śmietanki 18 %
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybę wraz z warzywami ułożyć na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym, oprószyć odrobiną soli i pieprzu, zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec około 15 - 20 minut, aż ryba będzie miękka i gotowa do spożycia. W małym garnuszku zagotować śmietankę razem ze skórką cytrynową. Koperek umyć i posiekać. Gdy śmietanka będzie się gotować dolać sok z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Zamieszać i dodać koperek. Po minucie zdjąć z gazu. Rybę z warzywami wyjąć z folii na talerz, polać sosem i gotowe!

SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. uwielbiam ryby na talerzu :)
    z sosem koperkowym na pewno smakuje pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba wygląda baaardzo smakowicie, koniecznie muszę wypróbować.
    A mikroekonomia była jednym z moich ulubionych przedmiotów, makroekonomia będzie prostsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdy widzę takie cudowne kolory na talerzu
    to nie mam wcale wątpliwości, że to już wiosna
    cudowna wiosna!

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)