Sola w sosie śmietanowo-cytrynowo-koperkowym.

14:37 Kini ^^ 3 Comments

Wiosna teraz już chyba faktycznie zawitała. Temperatura powietrza w dzień przekracza 10 stopni. Świeci słońce (no, może dzisiaj już niekoniecznie ;) ). Ptaki budzą mnie swoimi trelami każdego dnia. Pojawiają się pąki na drzewach. Ludzie są weselsi, bardziej energiczni, chodzą lżej ubrani. Osobiście bardzo mi się to podoba :)
Razem z wiosną nadeszły pewne postanowienia ;) Stwierdziłam (jak z resztą co roku), że po tegorocznej zimie jest mnie za dużo o kilka dodatkowych kilogramów. W związku z tym od tygodnia oczyszczam organizm z nadmiernej wagi dietą South Beach. Powiem szczerze, że efekty już powoli zaczynam widzieć :) Co lepsze inni też je widzą! Ale to co mnie najbardziej cieszy, to fakt, że czuję się z tą dietą całkiem nie źle. Nie przymieram głodem, jem to co pyszne i co zdrowe. Co prawda w tym tygodniu zrobiłam jedno małe odstępstwo od diety i zjadłam MARCHEWKĘ! i odrobinę śmietany ;) ale nie uważam tego za wielki grzech ;) Sola w sosie śmietanowo-cytrynowym to jedno z dań, które w trakcie tego tygodnia zaserwowałam sobie na obiad. Pychotka godna polecenia!



Sola w sosie śmietanowo-cytrynowym z koperkiem.
Składniki (na jedną porcję):
  • 1 mrożony filet z soli
  • kilka mrożonych różyczek kalafiora
  • kilka mrożonych różyczek brokuła
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • sól, pieprz
    Sos:
  • 1/2 filiżanki śmietanki 18 %
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybę wraz z warzywami ułożyć na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym, oprószyć odrobiną soli i pieprzu, zawinąć i włożyć do piekarnika. Piec około 15 - 20 minut, aż ryba będzie miękka i gotowa do spożycia. W małym garnuszku zagotować śmietankę razem ze skórką cytrynową. Koperek umyć i posiekać. Gdy śmietanka będzie się gotować dolać sok z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Zamieszać i dodać koperek. Po minucie zdjąć z gazu. Rybę z warzywami wyjąć z folii na talerz, polać sosem i gotowe!

SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. uwielbiam ryby na talerzu :)
    z sosem koperkowym na pewno smakuje pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba wygląda baaardzo smakowicie, koniecznie muszę wypróbować.
    A mikroekonomia była jednym z moich ulubionych przedmiotów, makroekonomia będzie prostsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdy widzę takie cudowne kolory na talerzu
    to nie mam wcale wątpliwości, że to już wiosna
    cudowna wiosna!

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!