Piernikowe ciasto ucierane.

20:31 Kini ^^ 3 Comments


Święta już dawno za nami. Ale piernika w tym roku na moim stole zabrakło. A szkoda. Uwielbiam piernika! Najlepiej gdy jest przekładany marmoladą lub dżemem, polany czekoladą. Pychota! Niedługo po świętach miałam się spotkać ze znajomymi. Fantastyczna okazja do upieczenia czegoś dobrego. Dlaczego więc nie miałabym przygotować piernika? I czemuż zamiast przygotowywać tradycyjne ciasto nie mogłabym poeksperymentować? Brak jakichkolwiek przeciwwskazań zaowocował poniższym przepisem.

Piernikowe ciasto ucierane:

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę. Wbić jedno jajko i dobrze zmiksować z margaryną. Tak samo postępować z pozostałymi jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo do margaryny z jajkami ciągle mieszając. Orzechy i mleczną czekoladę drobno posiekać i wraz ze skórką pomarańczową dodać do ciasta, wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec ok 45 minut w temp. 190 stopni. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w środku do przestygnięcia. Rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, odstawić do ostudzenia, po kilku minutach dodać masło, dokładnie wymieszać, polewę wylać na ostudzone ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO!



ps. mój Fun Page na Facebooku ma już prawie 100 fanów. Dla Setnego Fana, który polubi mój blog przewidziana słodka nagroda! :)

3 komentarze :

  1. jakie piękne zdjęcia, takie świąteczne i klimatyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglada:)
    u mnie tez nie dawno jeszcze goscily smaki piernikowe:)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)