Po grecku...

16:20 Kinga B. 13 Comments

Listopadowe zadanie w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku daje spore pole do popisu. Na warsztat poszła bowiem kuchnia śródziemnomorska. O razu na myśl przychodzi mi bogata kuchnia włoska. Mimo, że jest to akurat jedna z moich ulubionych kuchni, chciałam zrobić w ramach konkursu coś nowego. W 1999 r. w ramach prezentu komunijnego pojechałam z mamą na wczasy na Rodos. Z wyjazdu tego pamiętam przede wszystkim kalmary, które zjadłam ze smakiem, a teraz jakoś nie mam odwagi by je skosztować... Było także wybitne ciasto. Bardzo proste. Przypominało mi trochę w smaku nasze ciasta ucierane. Z taką tylko różnicą, że było dużo pyszniejsze. Bardzo wilgotne, dość tłuste, idealnie słodkie. Było serwowane na śniadanie, dzień w dzień. Nie trudno więc zgadnąć co zjadałam ze smakiem każdego ranka oraz co było kamuflowane w serwetkach i 'nielegalnie' wynoszone z hotelowej restauracji. Receptury ciasta nie udało mi się rozgryźć do dziś. Ale do konkursu startuję z innym ciastem. Halvas to greckie ciasto z kaszy manny i migdałów o intensywnym smaku cytrynowo-pomarańczowym. Jest przepyszne. Ciężkie i mokre od cytrusowego syropu, o ciekawej pomarańczowej barwie. Szczerze powiedziawszy, ze względu na swoją sklerozę, przygotowałam ciasto bez migdałów, ale i tak wyszło wyśmienite. :)

 
Halvas, czyli greckie ciasto z kaszy manny
Skałdniki:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 115 g drobnej kaszy manny
  • 175 g mielonych migdałów
  • 3 pomarańcze
  • 125 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 2 cytryny
  • jogurt grecki do podania

Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Pomarańcze umyć, drobno zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć z nich sok. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło i cukier utrzećw dużej misce na gładką i puszystą masę. Dokładnie ubijając, dodawać po kolei po jednym żółtku. Dodać kaszę, mielone migdały, skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) i delikatnie połączyć z masą. Przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min, aż ciasto będzie lekko twarde przy dotknięciu. Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok. Do garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i dodać laskę cynamonu. Gotować ostrożnie na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 4-5 minut, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia i skórkę z cytryny oraz sok przelany przez sitko. Ciasto po upieczeniu zostawić na ok. 5 minut w formie. Następnie ostrożnie wyciągnąć na metalową kratkę. Wierzch ciast nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków i ciepłe polewać gorącym syropem (uprzednio wyjąć cynamon). Podawać ostudzone z jogurtem greckim posypanym odrobiną cynamonu.

SMACZNEGO!


13 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawe to ciasto;) spróbowałabym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak! Znamy to ciasto i jest naprawdę wyśmienite, cudownie cytrusowe. Co do sklerozy w tak młodym wieku... doskonale Cię rozumiem. Poadrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! Nie znam tego smaku i nabrałam ochoty, by spróbować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto idealnie komponowało by się z aromatyczną herbatą. Jeśli znasz więcej takich połączeń to weź udział w konkursie dilmah. Wystarczy na stronie dniherbaty.pl zamieścić przepis dania i dobrać do niego herbatę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je kiedyś. Jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze z ogromną przyjemnością zaglądam na strony Twojego bloga! Ciekawe przepisy okraszone wspaniałymi, klimatycznymi zdjęciami... Aż chce się wracać po więcej i więcej :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,

    zajrzałam dziś pierwszy raz na Twojego bloga, ale na pewno nie ostatni :)
    Pozdrawiam i życze wielu pomysłów na pyszne dania :)

    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem bardzo ciekawa smaku ciasta z kaszą manną - koniecznie muszę wypróbować. Życzę wygranej, ciasto wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbuj odtworzyć ten hotelowy smak.. Chociaż i to wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie nietypowe ciasta i chętnie spróbuję, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe ciasto. Z jednej strony obawiam się tej kaszy manny bo za nią nie przepadam. Z drugiej strony wygląda tak niesamowicie smacznie, że chyba się przekonam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przecinkowa, smak samej kaszy jest właściwie niewyczuwalny :) bardziej czuć cytrusy :)
    Spróbuj, nie zawiedziesz się :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)