Ciasto dyniowe z kardamonem i suszonymi figami./ Wyniki konkursu!

18:40 Kinga B. 12 Comments


O cieście dyniowym krążyły pogłoski. Że dobre. Że zaskakujące, jak to z dodatkiem marchewki. Że to jedno z tych ciast, które chce się powtórzyć drugi i trzeci raz. Że proste w przygotowaniu. Itp itd. Mogłabym tak wymieniać bez końca. Ale po co, skoro tyle z Was już pewnie ma jakieś doświadczenie z tym ciastem i już to wszystko wie :) Ja jednak dostałam pstryczka od jednej z Czytelniczek, zachęcającego do eksperymentowania. I mogłabym zrobić ciasto dyniowe w najprostszej postaci... Tyle tylko, że Paulina napisała "Poproszę o Twój przepis na ciasto dyniowe, Kinia!:) Na pewno jakiś składnik mnie w nim zaskoczy." Więc jak mogłam nie podjąć takiego wyzwania? :) Poszłam do kuchni i wymyśliłam takie oto ciasto. Z dodatkiem kardamonu, z figami macerowanymi w whisky. No i z dynią, pieczoną z miodem. Było pysznie! Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie ;)


Ciasto dyniowe z kardamonem i suszonymi figami
Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1 szklanka dyni startej dyni
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżki mielonego kardamonu
  • po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru

+ dodatkowo
  • 150 g suszonych fig
  • 50 ml whisky
  • 100 ml soku jabłkowego
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
Figi pokroić na ćwiartki, umieścić w miseczce. Zalać whisky, sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, kardamon, cynamon i imbir. Następnie wbić jajka, wlać olej i esencję waniliową oraz dodać pure dyniowe i startą dynię, wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Figi odsączyć, dodać do ciasta (ja dodatkowo dolałam 3 łyżki 'zalewy') i wymieszać. Masę wlać do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godzinę w temp 180 stopni. Po 45 minutach możecie przeprowadzić próbę patyczka - jeżeli wbijecie go w ciasto i po wyciągnięciu nie będzie nim oblepiony, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


*Jak zrobić puree z dyni? To proste. Dynię obkroić ze skórki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać odrobiną cukru waniliowego, oprószyć mielonym cynamonem, imbirem i kardamonem i polać dwiema łyżkami miodu. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera.)

*****

OGŁOSZENIE KONKURSOWE!
Z małym poślizgiem, ale za to bardzo radośnie ;) ogłaszam, że książki "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła" zdobywają: Veronica i Justyna. Zwycięskie zdjęcia prezentuję poniżej.
Dziewczyny, gratuluję i ślę do Was maila z prośbą o dane do wysyłki :) A już wkrótce na blogu pojawi się konkurs, w którym będziecie mogli wygrać aparat fotograficzny, więc śledźcie uważnie wpisy! :)


Czy wiesz, że... Olej rzepakowy jest bezsprzecznie najdłużej utrzymującym świeżość tłuszczem kuchennym. Jeśli przechowywany będzie po otwarciu w chłodnym i zacienionym miejscu, posłuży bardzo długo, nie tracąc swoich właściwości zdrowotnych (kwasy tłuszczowe korzystne dla organizmu) i kulinarnych. 

12 komentarzy :

  1. hura hura hura! codziennie zaglądałam w oczekiwaniu na wyniki, dziękuję:) i gratuluję Justynie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i gratuluję wzajemnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zasłużona wygrana!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany, z figami! pycha! wspaniale musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje dziewczyny! Super zdjęcia. A ciacho prezentuje się świetnie. Takie wysokie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo kolejny konkurs, mam nadzieję, że tym razem go zauważę, nim będzie za późno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm musze go upiec! wyglada przesmakowicie ;)

    P.S. Odczytałaś wiadomość na komunikatorze?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kardamon rzadko nadaje się do czegoś innego niż ciasto, ale w tym zestawieniu wypada genialnie. Nie jestem przekonany do tej whisky w przepisie, być może brandy byłaby lepsza, bo mniej ostra w smaku, bez tych typowo drewniano-liglinowych posmaków, jakie są w whiskey. Ale nie dowiem się, dopóki nie sprawdzę :)
    W każdym razie super przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj charakterystyczny smak whisky miesza się ze smakiem soku cytrynowego i jabłkowego. Nie razi więc tak bardzo, a wręcz daje tylko ciekawy smaczek :)

      Usuń
  9. chcę je mieć na talerzyku.. to Twoje ciasto. najlepiej jeszcze dziś..zostało jeszcze 5 minut do jutra! też upiekłam ostatnie swoje pierwsze dyniowe i też się nim zachwycam.
    i gratuluję wygranym, piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, jak ja bym chciała z Tobą usiąść przy ciastku i kawie... :*

      Usuń
  10. Dawno mnie u Ciebie Kochana nie było :), przeleciałam pare postów wstecz i naprawdę widzę progress :) Pierożki aż zapisałam sobie i zrobię w wolny dzień :]
    Teraz będę czekać na ten konkurs ze sprzętem do wygrania!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)