Wegański mus czekoladowy. / Vegan chocolate mousse.

12:55 Kinga B. 7 Comments


Wegański tryb życia stał się bardzo modny. Podziwiam ludzi, którzy z produktów pochodzenia zwierzęcego rezygnują każdego dnia. Ja bym tak nie mogła. No bo jak tu z własnej woli przestać jeść twaróg, kotlety schabowe, grillowane ryby czy choćby lody z tłustej śmietany? Dla mnie to lekki objaw szaleństwa, ale od czasu do czasu można spróbować co weganie mają w swoim menu. I tak oto tym razem na niedzielny deser proponuję wegański mus czekoladowy. Zawiera tylko kilka składników, robi się go w 3 minuty a smakuje całkiem nieźle :) Ktoś się skusi? :)

Vegan lifestyle is very trendy lately. I really admire people who give up on eating animal products in everyday life. I wouldn't be able to do that. How is it possible to stop eating quark, tradiotional polish pork chops, grilled fish or real, fat ice-cream? It's a small sign of insanity but from time to time I can try something from vegan menu. And this is why today I recommend vegan chocolate mousse. It contains only few ingredients, it takes 3 minutes to prepare it and it tastes really good. Anyone got tempted? :)


Wegański mus czekoladowy. / Vegan chocolate mousse.
Składniki (na 2-3 porcje) / Ingredients (2-3 portions):
  • 1 dojrzałe avocado / ripe avocado
  • 1 banan / banana
  • 3 łyżki ciemnego kakao / tbsp of dark cocoa
  • 1 łyżka syropu klonowego / tbsp of maple syrup
  • 2 łyżki mleka roślinnego / tbsp of plant milk
  • ulubione owoce sezonowe / favourite seasonal fruits
Sposób przygotowania / Preparation:
Avocado i banana obieramy ze skóry. Wkładamy miski, dodajemy kakao, syrop klonowy, mleko roślinne i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do pucharków lub szklanek, dekorujemy owocami, oprószamy cukrem pudrem.

Peel avocado and banana. Put them in the bowl, add cocoa, maple syrup and plant milk, then blend till smooth. Put it into glasses, decorate with fruits and caster sugar.

SMACZNEGO!

7 komentarzy :

  1. świetny deser, słodki i owocową nutą!

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet nie taki słodki , dobry deserek

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taki krem, smakuje naprawdę wybornie :)
    Choć też nie potrafiłabym zrezygnować z twarogu i mięsa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro akurat mam dojrzałe awokado w lodówce i porzeczki dziś zrywałam to jutro sobie zrobię. A co tam! Niech nawet idzie w dupę! Fajny blog! Zapraszam w moje skromne progi!
    zakreconyswiatewy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro akurat mam dojrzałe awokado w lodówce i porzeczki dziś zrywałam to jutro sobie zrobię. A co tam! Niech nawet idzie w dupę! Fajny blog! Zapraszam w moje skromne progi!
    zakreconyswiatewy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)