Lody z pieczonymi truskawkami. | Balsamic strawberries ice cream.

14:07 Kinga B. 3 Comments

Lato to moja ulubiona pora roku. Bogactwo wszelkich owoców i warzyw pozwala nadrobić zimowy niedobór witamin, długo brakujących promieni słonecznych mam teraz pod dostatkiem, a kiedy upał daje się we znaki, bez skrupułów sięgam po lody. Mam kilka ulubionych sklepowych pozycji, ale, jak zresztą ze wszystkim, domowe są najlepsze. Niedawno przygotowałam lody, które prześladowały mnie od jakiegoś czasu i byłam niezmiernie ciekawa ich smaku. Gwoździem programu są w tym przypadku truskawki pieczone z octem balsamicznym. Serwowałam je razem z sernikiem straciatella i już wtedy postanowiłam, że w sezonie przygotuję z nimi lody. Lody doczekały się realizacji planu i muszę przyznać, że są to chyba najlepsze lody truskawkowe jakie jadłam. Baza do lodów z serkiem mascarpone po raz kolejny mnie nie zawiodła, a po wzbogaceniu balsamicznymi truskawkami stanowi fantastyczną propozycję nie tylko na lato. Do tego przepisu możecie wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki, tak więc do dzieła!


Lody z pieczonymi truskawkami. | Balsamic strawberries ice cream.
Składniki / Ingredients:
500 ml śmietanki kremówki / heavy cream
250 g serka mascarpone / mascarpone cheese
4 żółtka / egg yolks
1/2 szklanki cukru trzcinowego / cup of cane sugar
400-500 g truskawek (mogą być mrożone) / strawberries
1-2 kieliszki likieru lub nalewki truskawkowej / shot glass of strawberry vodka
1/4 szklanki octu balsamicznego / cup of balsamic vinegar
szczypta soli / pint of salt
Sposób przygotowania / Preparation:
Świeże truskawki płukamy chłodną wodą i usuwamy szypułki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, zasypujemy łyżką cukru i szczyptą soli, zalewamy octem i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min w temp 200
°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do rondla wlewamy śmietankę i mocno podgrzewamy (płyn ma być prawie wrzący). Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie, ciągle mieszając, zalewamy je mleczną miksturą. Masę stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, aż zgęstnieje (cały czas mieszając). Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy, aż się rozpuści. Do masy dodajemy truskawki i sok, który puściły w trakcie pieczenia (owoce możecie także zmiksować na puree i dodać w takiej postaci) oraz nalewkę, mieszamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na kilka godzin). Następnie postępujemy zgodnie z instrukcją obsługi maszynki do lodów (jeśli nie macie maszynki przelejcie masę do szczelnie zamykanego pojemnika, włóżcie do zamrażarki, a co 30 minut wyjmijcie i zamieszajcie masę mikserem - zapobiegnie to powstawaniu kryształków lodu).

Wash strawberries and put them in casserole dish. Sprinkle with 1 tbsp of sugar, pinch of salt and pour balsamico inside. Roast in the oven preheated to 200°C for 20 minutes, after that take it out of the oven and let it cool. Pour heavy cream into the pot, heat it. Whip egg yolks with sugar until pale and frothy, then add hot liquids while mixing, heat until thicken. Add mascarpone cheese and mix until dissolved, let it cool then add roasted strawberries (you can also blend them and add puree) and strawberry vodka, let it cool. When ice cream mixture is cooled use ice cream machine. 

SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. wow z takimi lodami jeszcze się nie spotkałam Wyglądają pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie smak. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka leci... Oj muszę dziś zjeść coś tak pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)