Milkshake z pierniczkami. | Gingerbreads milkshake.

12:40 Kinga B. 3 Comments

Na Yummy Lifestyle znów cisza przez 1.5 miesiąca. Wybaczcie. Powodów jest kilka, ale chyba w sumie żaden nie jest wystarczająco dobry. Szczerze mówiąc brak mi ostatnio weny. Najnormalniej w świecie przestało mi się chcieć stać przy garach, w szczególności przez to, że pochłanianie całej tej masy jedzenia na własną rękę nie jest spełnieniem moich marzeń. Od 4 miesięcy właściwie nie jem mięsa, więc posiłki, które spożywam są naprawdę bardzo proste i szybkie. Wychodzę z założenia, że tak długo jak nie przygotuję dla Was czegoś dobrego, nie ma sensu pojawiać się z czymś słabym. Dodatkowo od jakiegoś czasu myślę nad zmianą profilu bloga. Nie chcę całkiem porzucać pisania o jedzeniu i tworzenia nowych przepisów, ale to mi już w pewnym sensie nie wystarcza. Chciałabym, żeby Yummy Lifestyle stało się nieco bardziej lifestylowym blogiem (nazwa w sumie zobowiązuje ;) ), ale żeby nie był o wszystkim i o niczym. Obmyślam więc koncepcję i mam nadzieję, że prędzej czy później zobaczę swoje światełko w blogowym tunelu, które wyznaczy mi cel.
A póki co mam dla Was naprawdę dobry milkshake z pierniczkami, który przygotowałam w ramach konkursu #przepisnakopernika zorganizowanego przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik. Dlaczego akurat milkshake? Myślami jestem już w Stanach Zjednoczonych, gdzie spędzę swój tegoroczny urlop. A w Stanach ponoć wciąż panuje moda na Freakshakes, czyli milkshake'i pełne wszystkiego. Zainspirowana tym trendem postanowiłam przygotować koktajl z kopernikowymi Uszatkami i Katarzynkami, podać je z karmelem muscovado, przyprawą korzenną, odrobiną kakao i porcją bitej śmietany. Ostrzegam, że jedna porcja zaspokoi Wasz głód na słodycze na długo! Ale co tam, raz się żyje. 


Milkshake z pierniczkami. | Gingerbreads milkshake. (freakshake)
Składniki | Ingredients:
karmel muscovado | muscovado caramel
1/2 szklanki cukru (pół na pół trzcinowy i muscovado) | cup of sugar (half cane cugar and half muscovado)
4 łyżki wody | tbsps of water 
1/2 szklanki śmietanki kremówki | cup of heavy cream
milkshake
6 pierniczków (u mnie 2 Katarzynki w czekoladzie i 4 Uszatki) | gingerbreads
2 gałki lodów waniliowych | scoops of vanilla ice cream
1 szklanka mleka | cup of milk
2-3 kostki lodu | ice cubes
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika | level tsp of gingerbread seasoning
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao | level tsp of dark cocoa
2-3 łyżki karmelu muscovado | tbsps of muscovado caramel
dekoracja | garnish
ubita śmietana kremówka, pokruszone pierniczki, kakao, karmel muscovado | whipped heavy cream, crushed gingerbreads, cocoa, muscovado caramel


Sposób przygotowania | Preparation:
Na początku przygotowujemy karmel: do garnuszka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop lekko zgęstnieje. Następnie ciągamy z ognia i energicznie mieszając syrop dolewamy do niego śmietankę kremówkę. Odstawiamy na niewielki ogień i gotujemy przez kilka minut, aż karmel zgęstnieje, studzimy.
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na milkshake'a, blendujemy. Brzeg szklanki zamaczamy w karmelu (dodatkowo można nim też oblać wewnętrzne ścianki szklanki), przelewamy do niej milkshake'a, dekorujemy bitą śmietaną, ciemnym kakao, karmelem i pokruszonymi pierniczkami. 

First let's prepare caramel: put sugar in small pot, add water and cook it on medium heat until sugar is dissolved and syrup becomes a bit thick. Take the pot off the heat and poyr heave cream while mixing quickly. Put back on the small heat and cook for few minutes until caramel thickens, let it cool.
Put all milkshake ingredients into blender and mix it. Dip edge of the glass in caramel (you can also pour some caramel on inner side of glass), pour milkshake into the glass and garnish with whipped cream, dark cocoa powder, muscovado caramel and crushed gingerbreads.

SMACZNEGO!
 

3 komentarze :

  1. Wygląda naprawdę imponująco! No i oczywiście niezwykle smakowicie ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ślinotok na sam widok ;) Genialny!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta recepta wygląda niesamowicie! W moim mieszkaniu zaczyna się zimno, i prawie już o tej porze roku - piernikowe wypieki! To musi się spróbować! Uwielbiam to, jak napełnia się pysznym piernikiem! Twoje zdjęcia są naprawdę piękne! Dziękuję za uczciwość w swoim stanowisku - mam nadzieję, że znajdziesz koniec światła na końcu tunelu! (Nie znam języka polskiego, używam Google Translate. Mam nadzieję, że to wszystko ma sens, a moje słowa zostały poprawnie napisane.) Dziękuję za podzielenie się tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)