Churros.

17:58 Kinga B. 1 Comments

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami i dlatego postanowiłam w końcu przygotować coś, co jest na mojej liście do wypróbowania od dawna. Dzisiejszy przysmak znany jest na całym świecie i wywodzi się z Hiszpanii. Mowa o churros - smakołykach z ciasta parzonego smażonych na głębokim tłuszczu. Mogą być fajną alternatywą dla pączków czy faworków w Tłusty czwartek, ale też świetnie sprawdzą się przy czekoladowym fondue czy jako poczęstunek dla gości. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele składników i wbrew temu co mi się wydawało, nie są trudne do przygotowania. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, więc lepiej jedzcie je szybciutko, zanim lekko zmiękną.


Churros.
Składniki | Ingredients:
1 szklanka wody | cup of water
50 g masła | butter
1 łyżka cukru | tbsp of sugar
1 szczypta soli | pinch of salt
1 szklanka mąki | cup of flour
2 jajka
olej do smażenia | oil for deep frying
do podania | for serving
cukier cynamonowy, roztopiona czekolada lub dulce de leche | cinnamon sugar, melted chocolate or dulche de leche


Sposób przygotowania | Preparation:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i masło, podgrzewamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Miksturę ściągamy z palnika, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto bez grudek, odstawiamy, aby lekko ostygło. Po ostudzieniu do ciasta wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem do połączenia składników, gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Ciasto wyciskamy z rękawa bezpośrednio na gorący tłuszcz, kolejne kawałki odcinając nożem lub nożyczkami. Smażymy z obu stron aż osiągną złoty kolor, wyciągamy  z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej, umieszczamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, a następnie obtaczamy w cukrze cynamonowym. Podajemy z roztopioną gorzką czekoladą lub dulce de leche. 

Pour water into a saucepan, add sugar, salt and butter, heat over medium heat and bring to boil. Remove from heat and mix in 1 cup flour with wooden spoon. Mix until you get smooth dough without any lumps, set aside to cool down. Mix in one egg at the time, then place the dough into a pastry bag. Heat the oil. Pipe the dough directly into hot oil, fry till golden brown. Strain from the oil and place on a plate lined with paper towel, then coat with the cinnamon sugar. Serve with melted chocolate or dulce de leche.


SMACZNEGO!




1 komentarz :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)