Hummus dyniowy. | Pumpkin hummus.

12:13 Kinga B. 1 Comments


Hummus na moim stole pojawia się często, bo można go przygotować w wielu wariantach i robi się go niezwykle szybko (jeśli tylko macie w zapasie puszkę ciecierzycy). Bardzo często robię go na posiadówki przy filmie i podaję z nachosami, krakersami, grissini i pokrojonymi w słupki warzywami. Tym razem, jako że sezon na dynię mamy w pełni, postanowiłam przygotować hummus z pieczoną dynią. Wyszedł pyszny, kremowy a jego kolor chociaż odrobinę pomaga uzupełnić niedobór słońca. Zaopatrzcie się więc w dynię, cieciorkę i przygotujcie ten hummus na najbliższy (bardzo długi) jesienny wieczór.


Hummus dyniowy. | Pumpkin hummus.
Składniki | Ingredients:
1 puszka ciecierzycy | can of chickpea
1/2 niedużej dyni piżmowej | small butternut squash 
2 ząbki czosnku | cloves of garlic
1 łyżka soku z cytryny | tbsp of lemon juice
1-2 łyżki tahiny | tbsps of tahini paste
1/3 szklanki zimnej wody | cup of cold water
kawałek imbiru | slice of ginger (1 cm)
oliwa z oliwek | olive oil
sól, pieprz, gałka muszkatołowa | salt, pepper, ground nutmeg


Sposób przygotowania | Preparation:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obieramy, kroimy na pół, dodajemy do dyni razem z imbirem. Całość skrapiamy obwicie oliwą z oliwek, oprószamy świeżo zmieloną solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy świeże zioła i pieczemy przez ok 20 minut w temp 200°C, a następnie ją nieco studzimy. Do wysokiego naczynia lub pojemnika do blendera ręcznego wsypujemy ciecierzycę, dodajemy tahinę, sok z cytryny, upieczoną dynię, 1-2 łyżki oliwy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dolewając stopniowo zimną wodę. Gotową pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy ulubionymi dodatkami (np. wędzona papryka, pestki dyni, czarnuszka) i podajemy np. z pokrojonymi w słupki warzywami lub grissini czy krakersami.

Peel the pumpkin, remove seeds, cut into cubes and place in casserole dish. Peel garlic, cut into halves, add to the pumpkin with ginger, sprinkle it with a bit of olive oil, season with salt, pepper and nutmeg, then roast in the oven for around 20 minutes in 200°C, then let it cool. Put chickpeas into hand blender container, add tahini paste, lemon juice, roasted pumpkin, 1-2 tbsp of olive oil and blend it until smooth (add some cold water during blending). Put your hummus into a bowl, sprinkle with some olive oil and favourite toppings like smoked paprika, pumpkin seeds or nigella seeds, serve with fresh bread, grissini or crackers.

SMACZNEGO!

1 komentarz :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)