Bułeczki z owocami leśnymi. | Triple berry rolls.

00:15 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 9 Comments


Słuchajcie, mogliście już wypróbować setki przepisów na drożdżowe bułeczki, ślimaczki i inne wypieki, ale to właśnie TEGO przepisu potrzebujecie. Te zawijasy wychodzą obłędne za każdym razem (a robiłam je w tym roku już trzy razy), więc nie będę już kombinować z innymi przepisami. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, niesamowicie delikatne, jak chmurka. W konsystencji przypominają mi Cinnabons, które kilka razy lukrowałam (i ukradkiem podjadałam), pracując w parku rozrywki w Stanach. Tyle, że są jeszcze lepsze. Bo domowe. I tańsze. Nie musicie się też martwić sezonowymi owocami użytymi w przepisie - lepiej jest użyć mrożonych, niż świeżych. Te bułeczki będą idealne na śniadanie, do porannej kawki w pracy, do popołudniowej herbatki, na deser, na podwieczorek, na drogę, na smutki, na wszystko. A teraz koniec gadania. Podwijaj rękawy i do roboty!


Bułeczki z owocami leśnymi. | Triple berry rolls. 
Składniki | Ingredients:
ciasto | dough
3-4 szklanki mąki | cups of flour
20 g świeżych drożdży | fresh yeast
1 szczypta soli | pinch of salt
1 szklanka ciepłego mleka | cup of milk
1/3 szklanki oleju rzepakowego | cup of canola oil
1/4 szklanki syropu klonowego lub cukru trzcinowego | cup of maple syrup or cane sugar
nadzienie | filling
1/4 szklanki masła | cup of butter
1/4 szklanki cukru trzcinowego | cup of cane sugar
2-3 szklanki mrożonych owoców leśnych (jagody, truskawki, jeżyny, maliny) | cups of frozen berries (blueberries, strawberries, blackberries and raspberries)
1 szklanka groszków czekoladowych | cup of chocolate drops
2 łyżki skrobi kukurydzianej | tbsps of cornstarch
polewa | glaze
1 opakowanie serka kremowego (ok 200-250 g) | pack of cream cheese   (aprox. 200-250 g)
2 łyżki miękkiego masła | tbsps of soft butter
1-2 łyżki syropu klonowego | tbsps of maple syrup
1/4 łyżeczki mielonej wanilii | tsp of ground vanilla
odrobina mleka do rozrzedzenia | splash of milk to thin



Sposób przygotowania | Preparation:
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do wysokiej szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji. Dolewamy kilka łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. 
Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki i dodajemy sól, ciepłe mleko, olej, syrop klonowy lub cukier oraz zaczyn drożdżowy. Mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając odrobinę mąki do uzyskania idealnej konsystencji (gotowe ciasto powinno być miękkie i nieco wilgotne, ale nie powinno kleić się do dłoni). Stolnicę delikatnie oprószamy mąką, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy czystą ściereczkę i zostawiamy na 5-10 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie w misce mieszamy zmrożone owoce leśne ze skrobią. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy miękkim masłem, posypujemy cukrem trzcinowym i równomiernie rozkładamy na nim owoce i groszki czekoladowe (u mnie mix ciemnej, mlecznej i białej czekolady). Ciasto zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku, a następnie kroimy na 12 równych (dość grubych) plastrów i umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę. Następnie pieczemy bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 25 minut (bułeczki powinny być jedynie delikatnie zarumienione). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy bułeczki nadal są ciepłe polewamy je glazurą: serek kremowy miksujemy z masłem, wanilią oraz syropem do uzyskania jednolitej konsystencji; następnie dodajemy odrobinę mleka, aby rozrzedzić glazurę i polewamy nią nieco przestudzone bułeczki. 

Prepare leaven: place fresh yeast in a tall glass, add sugar and mix until it become liquid. Add couple of tbsps of warm milk, mix it and set aside for 10-15 minutes. 
Sift 3 cups of flour into a large bowl, add salt, warm milk, canola oil (or different one if you want to) maple syrup or sugar and yeast leaven, mix it and start kneading the dough adding extra flour (a little at a time) until you get a soft dough (it should be a bit dump but shouldn't stick to the hand when touched). Put the dough on a lightly floured surface, cover with clean cloth and let it rest for 5-10 minutes. Minwhile mix berries and corn starch in a large bowl. Roll the dough into large rectangle, spread softened butter over it, sprinkle it with cugar, berries and chocolate drops. Tightly roll dough into a log along the longer edge. Cut the log into 12 even (quite thick) slices and place them on the baking tray lined with baking paper. Cover the tray with a cloth and put aside for an hour. Place the pan in the oven preheated to 180°C an bake for around 25 minutes (rolls should be just lightly golden on the edges). Remove and let it cool a bit. Drizzle warm buns with a cream cheese glaze: mix together cream cheese, butter, vanilla and syrup until creamy. Add a splash of milk to thin the glaze and drizlle it over the buns. 

SMACZNEGO!



9 komentarzy :

  1. Wyglądają przepysznie, dlatego na pewno popróbuję! Nie jestem aż tak fit, więc nie będę oszczędzać bitej śmietany na wierzch :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciężko zjeść tylko jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Idealny by zjeść do filmu <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka bułeczka to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Od czasu do czasu warto dać się rozpieścić.
    http://swiatluksusu.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze chwila i sezon się zacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gorąco polecam, prosty i szybki przepis. Gościom przypadł do gustu ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Do filmu ale do serialu również...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze z tego przepisu wychodzą przepyszne, cała rodzina zajada się nimi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wyglądają te bułeczki. Jeszcze nie robiłam nigdy drożdżówek :) Zapraszam na mój blog lifestylowy :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!