Chocolate chip cookies

09:00 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 2 Comments

Jedne z moich ulubionych ciastek. Szybkie do przygotowania, ciasto można zamrozić i mieć na czarną godzinę na wypadek zjawienia się niezapowiedzianych gości lub po prostu gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego (sprawdź uwagi na końcu posta). Kruche na brzegach, lekko ciągnące się w środku. Idealne chocolate chip cookies!
 
Chocolate chip cookies
Składniki: (powinny być w temperaturze pokojowej)
1 kostka (200g) masła
250g cukru
400g mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego LUB 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
ok 300g groszków czekoladowych
(opcjonalnie) 150g suszonej żurawiny
 
 
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. W misce mieszamy przesianą mąkę, sól oraz sodę i proszek do pieczenia. Do dzieży miksera lub do dużej miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i cukier, ucieramy mikserem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Następnie do masy dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy/mieloną wanilię i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Do ciasta dodajemy groszki czekoladowe (oraz żurawinę jeśli używacie) i mieszamy szpatułką. Następnie, za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki dzielimy ciasto na porcje, robimy z nich kulki i układamy w sporych odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez ok. 8-9 minut do czasu, aż ciastka się delikatnie zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, najlepiej na kratce. 

SMACZNEGO!
 
 
UWAGI:
1. Jeśli chcesz zamrozić ciasto na czarną godzinę, po zrobieniu z niego kulek ułóż je na desce do krojenia lub talerzu i wstaw do zamrażarki na ok godzinę. Po tym czasie poporcjowane ciasto możesz przełożyć do woreczka strunowego. Żeby upiec ciasteczka, rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz je przez ok 15 minut (do zrumienienia).
2. Jeśli macie problem z dostaniem w sklepie groszków czekoladowych posiekajcie drobno gorzką i mleczną czekoladę i użyjcie jej zamiast groszków.

2 komentarze :

  1. To są najlepsze pieguskowe ciastka na świecie! Następnym razem spróbuję z mniejszą ilością cukru i rodzynkami, ale ogólnie to są doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniale się czyta takie komentarze! :) cieszę się, że smakowały i pozdrawiam!

      Usuń

Daj znać co myślisz!