Spaghetti Wiosenna Burza

19:09 Kini ^^ 9 Comments


W środku mroźnej zimy przydałoby się coś co chociaż z nazwy przypomina o ciepłej wiośnie :) Dlatego też dzisiaj na obiad przyrządziłam Wiosenną Burzę. Pierwszy raz przyrządziła ją moja chrzestna spory kawałek czasu temu. Wtedy zaczęłam się przekonywać do porów. W połączeniu z groszkiem, śmietanką i serem stanowią idealny zestaw. Jeżeli dołączyć do tego makaron powstaje mieszanka, która połechta podniebienie nawet tych, którzy za tego typu daniami nie przepadają. :)



Spaghetti Wiosenna Burza

Składniki:
  • 2-3 pory
  • pęczek szczypiorku
  • 250 ml śmietanki 18%
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 60 g serka topionego
  • masło (bądź olej)
  • sól, pieprz
  • makaron pełnoziarnisty

Sposób przygotowania:
Na dużej patelni (najlepiej woku) na maśle poddusić pokrojone w cienkie talarki pory i posiekany szczypiorek. Dosypać groszek i kukurydzę, wymieszać. W małym garnku rozpuścić serek topiony w rozgrzanej śmietance, dolać do warzyw. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Do przygotowanego sosu wrzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.

Sos powinien wyjść bardzo gęsty. Jeżeli jednak taki nie będzie, należy dodać do niego kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w kostkę i doprowadzić do jego rozpuszczenia.

SMACZNEGO!


9 komentarzy :

  1. Przede wszystkim gratuluję zdjęć! Są świetne! Przepis też wygląda super. Por jest ostatnio jednym z moich ulubionych warzywa, także z przyjemnością się skuszę:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne zdjecia!!!
    Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. ha, i po tym spaghetti stwierdziłem że zielony groszek jednak nie jest taki zły :D

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że większości składników muszę unikać, bo całość wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne zdjecia, zachecaja do gotowania i jedzenia. Chetnie wyprobuje ten przepis :)

    pozdrawiam Karola

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem przekonana do tego groszku... może poczekam na prawdziwy, świeży. Ale pomysł wart zapamiętania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż wstyd, że dopiero teraz piszę komentarz. To spaghetti jest jednym z ukochanych dań mojego syna, tyle, że ja używam na ogół bucatini. Jest przepyszne, bardzo polecam i dzięki za świetny przepis. Gosia

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne spaghetti!
    A żeby sos był gęstszy można dodać też więcej topionego serka - ja tak zrobiłam. Pycha!

    www.kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!