Brioszki z z mandarynkowym lukrem.

13:59 Kinga B. 15 Comments

Wczoraj Walentynki, jutro Tłusty Czwartek. W tym roku dwa 'święta' wybitnie kojarzące się ze słodkościami następują jedno po drugim, w tak niewielkim odstępie czasu. Na blogach pojawiło się w ostatnim czasie mnóstwo cudownych przepisów na pączki. Ich zdjęcia przyprawiają mnie o zawrót głowy, z zachwytu rzecz jasna. Sama w tym roku nie podjęłam się i nie podejmę jeszcze wyzwania samodzielnego smażenia pączków. Zakupię więc najprawdopodobniej kilka sztuk złocistych, pulchnych drożdżowych kul dla siebie i Pana Be. aby tradycji stało się zadość. Dla tych jednak, którzy chcą jutro świętować troszkę mniej tłusto polecam brioszki do odrywania. Nadziane konfiturą, dżemem, powidłem, nutellą... Czym chcecie :) U mnie to tropikalna konfitura i powidła śliwkowe od Jeszczenieteściowej (Swoją drogą wybitnie pyszne! Występowały na zdjęciach przy okazji drożdżowych bułeczek cynamonowych. Dacie wiarę, że na do zjedzenia kilku z nich potrzebowałam towarzystwa prawie połowy słoika powidła?! Takie jest, a raczej było, smaczne ;) ). Z delikatną cukrową skorupką, polane mandarynkowym lukrem. Ach, jakie to pyszne! Skusicie się? :)


Brioszki do odrywania z mandarynkowym lukrem.
przepis zainspirowany recepturą Asi z Kwestii Smaku
Składniki:
  • 370 g mąki
  • 50 g drobnego cukru 
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych drożdży instant) 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 ml letniego mleka 
  • 3 jajka 
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 słoik  ulubionego dżemu, konfitur, powideł lub inne lubiane przez Was 'smarowidło' ;)
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania + kilka łyżek brązowego cukru do posypania
Lukier:
  • kilka łyżek cukru pudru
  • sok wyciśnięty z mandarynki
Sposób przygotowania:
Świeże drożdże wymieszać z jedną łyżką cukru, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Rozmieszać z lekko ciepłym mlekiem, odstawić zaczyn na ok. 10-15 minut do urośnięcia (miejcie na niego oko, ja swój odłożyłam w okolice grzejnika, żeby mu było cieplej, zagapiłam się i zaczął  mi 'uciekać' ze szklanki ;) ). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól (oraz suche drożdże jeśli takich właśnie używacie), jajka i zaczyn drożdżowy. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Do ciasta dodawać porcjami masło, cały czas je wyrabiając. Miskę przykryć czystą i świeżą ściereczką, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 równych części, formować z nich placki, nakładać 1 łyżkę nadzienia, a następnie zlepiać, formując kule. Bułeczki układać koło siebie w tortownicy zlepieniem do dołu, odstawić jeszcze na jakiś czas aby nieco napuchły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed wstawieniem brioszek do pieca posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną brązowego cukru. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, po upływie ok. 15-20 minut zdjąć obręcz tortownicy i studzić brioszki jeszcze chwilę. Cukier puder wymieszać z sokiem mandarynkowym. Lukier przelać do niewielkiej sosjerki, podawać do bułeczek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, w towarzystwie szklanki mleka lub baaaardzo mlecznej kawy.

SMACZNEGO!


15 komentarzy :

  1. Bosko! Kolejne mandarynkowe zastosowanie. Do wypróbowania!
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wolę takie brioszki od pączków:) Wyglądają tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się skuszę. Brioszki, brioszki, brioszki... lubię te słowo. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja piekę od lat takie bułeczki , w przepisie z którego korzystałam nazywa się je pieczonymi knedlami gdyż można je piec ze śliwami też. Ja je nazywam bułeczkami a Twoja nazwa wywodzi się jak mniemam ze wschodu i jest bardzo ładna.

    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa 'brioszka' to spolszczona nazwa francuskiej brioche :) ale przyznam szczerze, że jak ją wypowiadam to chętnie wsadziłabym ją w jeden worek z jakimiś rosyjskimi przysmakami ;)

      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  5. mandarynkowy lukier.. ależ kusisz dziewczyno!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia.
    kusisz wszystkim! tymi puszystymi bułaskami, cudownymi owocami, oszałamiającym lukrem.
    mandarynkowy.. szał!

    OdpowiedzUsuń
  7. mandarynkowy akcent w połaczeniu z puszystą brioszką działa na moje zmysły;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kini a do tego jeszcze od jutra czekoweekend. A na takie buły to mnie nie trzeba namawiać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej Kinia, nie wiem jakim cudem, ale jestem u Ciebie po raz pierwszy :) Bardzo mi się wszystko podoba. Bardzo ładnie zdjęcia. Do zobaczenia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach jakie one muszą być dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brioszki to ja lubię, oj i to bardzo !!!!

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)