Krem z pieczonych buraków.

11:04 Kinga B. 5 Comments

Miał być w tym roku dobry barszczyk (na 'mieszkaniową' wigilię). Premiera i te sprawy. Kupiłam chleb żytni, żeby zrobić zakwas. Kupiłam buraki, czosnek, włoszczyznę na bulion. Planowałam nawet zrobić uszka. Skoro pierogi mi wyszły to uszka też się udadzą. No i jak zwykle, barszczyk przesunie się w czasie. Bo zajęcia na uczelni, bo praca, bo kolejne kolokwia z matematyki i pierwszy z mikroekonomii. Bo zmęczenie, bo niechciejstwo, bo zdążę itd. No i nie zdążyłam. Chleb zjedzony z twarożkiem i dżemem malinowym, a buraki... Cóż. Można powiedzieć, że przyrządziłam alternatywną wersję barszczu dla leniwych ;) A swoją drogą... Może się okaże, że komuś z Was przejadł się już barszcz wigilijny czy inne grzybowe i zechce coś zmienić w świątecznym menu? Nie będę gdybać i zapraszam na zupę-krem z pieczonych buraków. 


Zupa-krem z buraków
Składniki:
  • 4-5 buraków (raczej dość dużych)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego
  • odrobina oleju rzepakowego do skropienia buraków
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Buraki umyć i obrać (nie zapomnijcie o rękawiczkach gumowych, jeżeli nie chcecie mieć czerwonych rąk ;) ), a następnie pokroić w sporą kostkę. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym, czosnek obrać i dodać do buraków. Wszystko skropić sokiem pomarańczowym i olejem rzepakowym i wymieszać ze skórką. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu buraki dodać do bulionu i gotować kilka minut. Następnie zmiksować na krem za pomocą blendera i doprawić do smaku Podawać z kawałkami sera typu feta lub kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO!


5 komentarzy :

  1. Cudowny przepis, kiedyś taki zrobiłam, było ekstra:)Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Może nie w tę wigilię, ale może zaraz po, spróbuję Twojego przepisu zapowiada się smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, pyszna alternatywa dla barszczu nie tylko w święta;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa alternatywa dla zwykłego barszczu!
    pozdrowienia świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kinga! Barszcz w moim guście:)
    Wszystkiego dobrego na święta!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)