wtorek, 4 grudnia 2012

Przedświąteczne muffiny z żurawiną.


Wszyscy o tym piszą, więc napiszę i ja. Spadł śnieg ;) I w sumie nie ma w tym nic dziwnego. Jest grudzień i czas na to najwyższy. Za dwa dni mikołajki, a za 3 tygodnie Święta. To najwyższy czas na przybycie zimy ;) W związku z tym zaczynają w mojej głowie lawirować myśli dotyczące świątecznego i sylwestrowego menu. Czym mam w tym roku zaskoczyć rodzinę? Jakim smakiem zaskoczyć siebie? Wiem, że na pewno przygotuję śledzie. To będzie mój pierwszy raz ;) Do ubiegłego roku omijałam tę rybę szerokim łukiem, ale w zeszłe święta udało mi się spróbować naprawdę smacznego śledzia i mam zamiar odtworzyć to 'danie' w swojej kuchni :) Będę też robić małe słodkości, które chcę podarować bliskim. Wymyślę jakieś szczególne ciasto i nowy przepis na smaczne danie mięsne. Jestem przekonana, że to będą pyszne Święta :)
A na rozgrzewkę zapraszam na muffiny ze świeżą żurawiną, które miały być cupcake'ami z kremem cynamonowym. Urosły jednak takie piękne, że szkoda mi je było zakrywać. Żeby były bardziej świąteczne można dodać do ciasta przyprawy do piernika. Takie babeczki niewątpliwie będą udanym pomysłem na słodki drobiazg z okazji czwartkowych mikołajek :)

ps. Poniższe muffinki są babeczkami rekordowymi! Dlaczego? Bo żadne inne, które do tej pory upiekłam, nie znikały w tak zawrotnym tempie :) Myślę, że to wystarczający dowód na ich obłędny smak :)


Muffiny z żurawiną
Składniki (na 12 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (użyłam pół na pół waniliowego i brązowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 mały jogurt (użyłam takiego, nadał babeczkom ciekawego smaku :) )
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • świeża żurawina
  • + opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia (+ ewentualnie przyprawę do piernika). Wlać olej rzepakowy, jogurt i esencję waniliową oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki wymieszać składniki. Ciasto rozdzielić do foremki do muffinek. Żurawinę opłukać, wetknąć po kilka owoców w każdą porcję ciasta (ja dałam ok 5-6 sztuk na babeczkę). Piec przez ok. 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Czy wiesz, że.... Regularne spożywanie oleju rzepakowego poprawia humor!  Badania nad właściwościami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno dowiodły, że pomaga on w leczeniu depresji i zapobiega stanom lękowym. Polecany jest w szczególności osobom z nawracającym poczuciem smutku i przygnębienia. :)))

13 komentarzy :

  1. świetny przepis będzie wykorzystane w weekend jak znajomi wpadną na urodziny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne te muffinki, wyglądają bardzo zachęcająco, a zdjęcia ... ho ho ... zakochałam się w nich

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też jestem przekonana, że to będą pyszne święta!:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygladaja :))))))))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Poczęstuję się jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. muffinki wyglądają pysznie! :)
    Mam do Ciebie pytanie odnośnie konkursu, jednak nie chciałam zaśmiecać komentarzem postu konkursowego. Czy mogę swojej odpowiedzi konkursowej udzielić w formie filmiku video? Mam świetne nagrania i zdjęcia z mojej kulinarnej podróży, które chcę wpleść do mojej historii. Swój filmik zalinkowałabym na youtube jako film niepubliczny (tylko osoba posiadająca link będzie mogła go obejrzeć), a link wkleiłabym w komentarzu jako swoje zgłoszenie. Wiesz, nagroda strasznie mnie kusi i chciałabym wykazać się kreatywnością :) Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ponownie,
      dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :)

      http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

      Usuń
  8. jedno z tych pięknych zdjęć bierze udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń
  9. genialne te zdjęcia:) przyznam, że nawet nie przeczytałam przepisu..., genialne! ach, ależ bym takie zjadła teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie. Ile ml jogurtu należy dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. małe opakowanie to zazwyczaj 150 g, czyli mniej więcej 3/4 szklanki

      Usuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Durszlak.pl