Muffiny z suszonymi wiśniami i niespodzianką.

19:58 Kinga B. 3 Comments


Lubię dostawać prezenty, ale kto nie lubi? ;) Najbardziej cieszą mnie takie, które są przywiezione z obcych krajów i można je zjeść. Jakiś czas temu koleżanka z pracy (Izka, macham do Ciebie z tego miejsca! :D ) przywiozła z Hiszpanii tamtejszy przysmak - torró de gema cremada (tak nazywa go wujek Google). W smaku przypomina marcepan - jest słodki i mocno migdałowy. Mimo, że bardzo bym chciała, to nie trzeba jednak jechać do Hiszpanii, aby go spróbować. W internecie roi się od przepisów na niego i może kiedyś się pokuszę o przygotowanie czegoś takiego w domu. 
Aby dobrze spożytkować swój prezent (chyba nie dałabym rady zjeść całego opakowania 'na sucho' :P) pokroiłam go w kostkę, dodałam do ciasta z suszonymi wiśniami, posypałam kruszonką i tak powstały muffiny, które chwaliła dziś moja kierowniczka, sama Iza, a nawet osoba należąca w firmie do tych o randze 'szef wszystkich szefów' ;) Jeśli jesteście zbyt leniwi by przygotować turrón w domu, możecie wykorzystać zwykły marcepan :)


Muffiny z suszonymi wiśniami i torró de gema cremada
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1-2 garści suszonych wiśni
  • ok 100 g torró de gema cremada (lub marcepanu)

Na kruszonkę:
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • kawałek masła
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt, olej, jajka i wiśnie, wymieszać za pomocą widelca, przełożyć do foremek. Turrón pokroić w kostkę, wetknąć do ciasta. Z mąki, cukru i masła przygotować kruszonkę, dodać płatki migdałowe, posypać nią muffinki. Piec przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO!


Czy wiesz, że... Walory oleju rzepakowego, takie jak neutralny smak i zapach, a także możliwość wykorzystywania na zimno, jak i na ciepło, sprawiają, że staje się on jedną z najpopularniejszych] kuchennych substancji. Z obserwacji wynika, że w Polsce tłuszcz ten ma co najmniej 5 zastosowań: wykorzystywany jest do smażenia, wypieku ciast, przygotowywania sosów i sałatek oraz gotowanych warzyw.

3 komentarze :

  1. Ta niespodzianka jest naprawdę kusząca! Zrobiłabym kiedyś takie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! I te papilotki takie urocze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko kierowniczka, szef wszystkich szefów i Iza, ale również ja! Obiecałam i wyrażam opinie, że są nadzwyczaj pyszne!. Przynoś mi więcej takich pyszności Kiniu!! ;)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)