Snickers cupcakes

07:51 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 8 Comments


Dzień mojego wyjazdu do USA był szalony. Wstałam o 8 rano, mimo, że wylot z Krakowa miał być o 13. Do czasu wyjścia z domu zdążyłam przepakować trochę walizkę, 10 razy sprawdziłam czy mam wszystkie potrzebne dokumenty, czy oby na pewno spakowałam ładowarkę do komputera/aparatu/telefonu, czy szczoteczka do zębów jest na wierzchu i czy wzięłam wszystko co potrzebuję. Oprócz tego o 8:30 miksowałam krem do cupcake'ów, żeby chwilę później ostatni raz przed wyjazdem wziąć aparat do ręki i zrobić zdjęcia do notki 'na zapas'. I teraz właśnie ten zapas nadszedł, a wraz z nim przepis na obłędne cupcake'i inspirowane Snickersem. Jest czekolada, karmel i orzeszki, a do tego mnóstwo uroku i powalający smak. A na krótkie zakończenie powiem, że może i nie chcę wracać do Polski (choć do tego został mi jeszcze miesiąc), ale za swoją kuchnią tęsknię niemożliwie. Pomysły w mojej głowie piętrzą się niesłychanie, a w Krakowie kurzy się KitchenAid. Możecie więc być pewni, że od października wracam z podwójną siłą do gotowania i blogowania ;)


Snickers cupcakes
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 tabliczki deserowej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1/2 tubki skondensowanego mleka o smaku karmelowym
  • kilka łyżek orzeszków w karmelu
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Dolewamy mokre składniki (olej, jogurt, jajka) oraz roztopioną w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy do foremek, pieczemy przez ok 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, studzimy. Serek mascarpone miksujemy z mlekiem skondensowanym, kremem ozdabiamy ostudzone muffiny. Wierzch polewamy roztopioną w kąpieli wodnej resztą czekolady i posypujemy posiekanymi orzeszkami w karmelu.

SMACZNEGO!


Czy wiesz, że... Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zawarte w oleju rzepakowym są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Nasz organizm nie potrafi wytwarzać tych cennych składników, dlatego już od najmłodszych lat powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem, a olej rzepakowy zawiera idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1).

8 komentarzy :

  1. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, te babeczki wyglądają cudownie! :)
    Urocze są! *.*
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie słodkie, idealne na ponure, jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile mniej więcej babeczek wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwa z Ciebie pasjonatka skoro w dniu tak ważnego wyjazdu znalazłaś czas żeby zająć się cupcakes'ami. Przepis interesujący, na pewno niebawem go wykorzystam. Może nie wyjdą mi tak efektowne jak te na zdjęciach, ale będę się starać żeby dorównać oryginałowi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo dobry =) krem z mascarpone i mleka skondensowanego wyśmienity i zagości w moich deserach na dłużej, ale myślę że bardziej niż do muffinek pasowałby do brownie =D i więcej słodkich przepisów proszę! =]

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!