Jabłka pieczone z bakaliami i miodem.

15:19 Kinga B. 2 Comments


Grube skarpety, ciepły koc, gorąca herbata (lub kakao), książka i wolna chwila. Tyle potrzeba mi do szczęścia w jesienne, chłodne wieczory. Czasem przychodzi też chęć na coś słodkiego... Nie od dziś wiadomo, że jabłka to te owoce, które jesienią królują w naszych kuchniach. Jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotek (polecam przepis na szarlotkę sypaną). Ale ile można jeść klasyczną szarlotkę?! Dlaczego czasem czegoś nie urozmaicić i nie przygotować np. jabłek pieczonych z bakaliami i miodem? Ja spróbowałam i taki deser zdobył moje serce. Kolejne kęsy rozpływają się w ustach, smak jabłek miesza się idealnie ze smakiem słodkiego miodu, żurawiny, wiśni i orzechów. Dodajcie do tego gałkę lodów waniliowych, a spędzicie magiczny czas z wybornym deserem ;)


Jabłka pieczone z bakaliami
Składniki (na 3 porcje):
  • 3 średnie, twarde jabłka
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki suszonych wiśni
  • 3 łyżki złotych rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny (u mnie żurawina z hibiskusem)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki naturalnego miodu (płynnego)
  • cynamon, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, osuszamy. Ścinamy czubki jabłek, najlepiej razem z ogonkiem, wydrążamy gniazdo nasienne i miąższ, tworząc miseczki. Orzechy i suszone owoce drobno siekamy, dodajemy miód oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy jabłka, przykrywamy czubkami, zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Podajemy gorące np z lodami waniliowymi.

SMACZNEGO!

2 komentarze :

  1. Kapitalny deser na jesienne wieczory, przynajmniej dla mnie;) Prosty i pyszny, a takie lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)