Szarlotka sypana. I konkursowe ogłoszenia.

12:16 Kinga B. 17 Comments


Z sypaną szarlotką na polskich blogach jest jak z dynią. Na tak wielu blogach już się pojawiła, a ja jeszcze jej nie próbowałam. Do czasu ;) Podczas ostatniej wizyty u Pana Be. Jeszczenieteściowa przypomniała mi o tym przepisie i postanowiłam wykorzystać sezon na jabłka i w końcu popełnić ciasto, które zebrało tyle ochów i achów. W końcu skoro wszystkim smakuje, to ja też chcę go spróbować! ;) No i spróbowałam. Niesamowite, że przy braku jakichkolwiek nakładów pracy można stworzyć coś tak dobrego! Oczywiście, jak każda szarlotka, najlepiej smakuje na ciepło, z lodami waniliowymi. Jeśli jeszcze jej nie robiliście, nie zastanawiajcie się długo. Gwarantuję Wam, że będziecie więcej niż zadowoleni ze smaku tego ciasta :) Miłej niedzieli, Moi Drodzy! :)


Szarlotka sypana
Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm):
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg obranych i wydrążonych jabłek (użyłam Szarej Renety)
  • 3/4 kostki zmrożonego masła

Sposób przygotowania:
Mąkę, kaszę mannę, cukier, 2 łyżki cynamonu i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki, wymieszać z pozostałym cynamonem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować obficie masłem. Na dno wysypać równomiernie 1 szklankę suchej mieszanki. Następnie wyłożyć na nią połowę startych jabłek. Posypać drugą szklanką mieszanki suchej, wyłożyć drugą połowę jabłek, a następnie posypać je pozostałą suchą mieszanką. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki zmrożone w zamrażarce masło (rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni ciasta). Piec ok. godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych.
Jak to się dzieje, że ciasto wychodzi? :) Podczas pieczenia topiące się masło i sok z jabłek przenikają przez kolejne warstwy suchych składników i zespala je. Na kilku blogach czytałam, że chrupiąca skorupka na wierzchu znika na następny dzień. U mnie na szczęście utrzymała się przez cały (choć krótki ;) ) czas jej istnienia, co dodawało jej dodatkowo ciekawego smaku.

SMACZNEGO!


I na koniec ogłoszenie konkursowe. Ponieważ jak dotąd na moją konkursową skrzynkę napłynęło zaskakująco mało zgłoszeń zdecydowałam się wydłużyć czas nadsyłania zdjęć o tydzień, czyli do 28 października. Szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie TUTAJ. Zachęcam jeszcze raz do wzięcia w nim udziału. 

17 komentarzy :

  1. Wygląda niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. proste i szybkie ciacho ,jabłka *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada przepysznie:)))))))))))))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka wygląda bardzo smakowicie :) Odnośnie konkursu to życzę powodzenia biorącym udział. Sama udziału nie biorę bo książkę już mam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotkę sypaną :) Szybka w przygotowaniu, aromatyczna i niezwykle pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ona musiała być pyszna :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ją..dzięki za przypomnienie!:)
    pozdrowienia!
    J

    OdpowiedzUsuń
  10. "1 szklanka cukru waniliowego" - to pewnie pomyłka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już kiedyś tłumaczyłam, że to nie pomyłka.
      Nie używam cukru WANILINOWEGO, tylko cukru WANILIOWEGO własnej roboty.
      tutaj jest przepis http://yummy-lifestyle.blogspot.com/2012/05/diy-odc-2-esencja-i-cukier-waniliowy.html

      Usuń
  11. Za każdym razem gdy robię to ciasto nie mogę uwierzyć, że to masło na wierzchu wystarcza żeby wszystko sypkie stało się ciastem :)Uwielbiam! Tak samo jak inny jesienny deser, który właśnie zgłosiłam do konkursu:)
    Miłego popołudnia w towarzystwie szarlotki!
    DD

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie prowadzisz Bloga!
    Masz bardzo interesujące posty :-)
    Fajnie, że udało mi się na Ciebie trafić, będę miał co przeglądać w wolnych chwilach.
    Mam nadzieje, że ta ciężka praca włożona w prowadzenie Bloga będzie kontynuowana, bo według mnie masz ogromne szanse, aby stać się bardzo popularnym Blogerem.
    Jeśli masz czas i chęci zapraszam również i do mnie.
    Może treści prezentowane w moim Blogu nie są tak chwytne i powszechnie interesujące, jak Twoje jednakże może znajdziesz tu coś dla siebie.
    Bardzo zależy mi na obserwatorach i komentarzach, więc jeśli możesz mi pomóc w tej kwestii na zasadzie wzajemnej wymiany byłbym Ci niesamowicie wdzieczny.
    Banners Broker

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam to ciasto wg Twojego przepisu i muszę przyznać, że jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)