Tarta z kremem tymiankowym i figami. [video]

10:26 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 5 Comments


Pamiętam jak jakiś czas temu Asia z bloga Cioccolato Gatto opublikowała post z tartą. Nie mogłam oderwać oczu od soczystych fig jakie Asia przywiozła z Chorwacji. I postanowiłam, że sama też sobie taką tartę zrobię. Aż wstyd się przyznać, ale zbierałam się do tego 2 lata. W ciągu minionego miesiąca przekładałam pieczenie na kolejny dzień, dwa razy kupowałam figi, a tarty wciąż nie było. Wczoraj wykorzystałam wolny dzień, zrobiłam małe zamieszanie w kuchni i oto jest. Zrobiona po mojemu, z kremem na bazie mascarpone i żółtek, bo idealnie sprawdził się w tarcie z kremem różanym i rabarbarem. Do tego jędrne figi, filiżanka herbaty i mogę świętować wolny weekend. I jeszcze jedną rzecz...


Dodatkowym powodem do świętowania jest pierwsze na Yummy Lifestyle video mojego autorstwa :) Wiem, że do ideału mu daleko, że jest długi i jest jeszcze nad czym pracować, ale mimo wszystko mam nadzieję, że Wam się spodoba a ja po cichutku jestem z siebie dumna i już myślę o kolejnym przepisie do sfilmowania. Was tymczasem zapraszam do zapoznania się z przepisem i koniecznie proszę dajcie znać jak Wam się podoba video.


Tarta z kremem tymiankowym i figami
Składniki:
  • kruchy spód
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła (miękkiego, o temp. pokojowej)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
krem tymiankowy
  • 200 g mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 ml śmietanki 30%
+ kilka świeżych fig, 2-3 łyżki kremu/dżemu/puree owocowego  (u mnie dynia z jabłkiem)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka i masło, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Następnie ciastem wyklejamy foremkę do tarty, nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy 'ciężarkami' do pieczenia (u mnie fasola). Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 15 minut. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z połową cukru. W osobnej miseczce ucieramy żółtka z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekany tymianek i ubitą śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Ostudzony kruchy spód, smarujemy kremem owocowym, wykładamy krem tymiankowy, na wierzchu układamy pokrojone w ósemki figi. 

SMACZNEGO!

5 komentarzy :

  1. łał! Tarta, zdjęcia, video.... Rozpieszczasz nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiej tarty nigdy nie jadłam, a wygląda bardzo zachęcająco. Chyba się skuszę i przygotują taką na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastąpić mascaropne ricottą?

    OdpowiedzUsuń
  4. W całym przepisie tylko 3 łyżki cukru. Tarta jest wystarczająco słodka? Nie dajesz do spodku choć trochę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście dodać więcej cukru według uznania :) ja nie lubię za słodkich ciast, dlatego moja wersja jest dosyć okrojona pod względem cukru ;) poza tym dojrzałe figi i dżem na kruchym cieście dodają jeszcze swojej słodyczy :)

      Usuń

Daj znać co myślisz!