Pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami i serem. | Plums and quark wholegrain buns.

18:43 Kinga B. 3 Comments

Czas wieczorów spędzonych pod ciepłym kocem z kubkiem gorącego kakao w ręce uważam za otwarty! W drugiej ręce trzymam książkę, z głośników płynie muzyka w odpowiednim nastroju, a na stole stoi koszyk pełen dobra. Zapach pieczonych drożdżówek ze śliwkami otoczonymi kardamonem i cynamonem jeszcze dwie godziny wcześniej w wyjątkowy sposób otulał mnie swoją magią, a teraz co chwilę sięgam po kolejny kawałek drożdżowej bułki z dodatkiem twarogu, śliwek w aromatycznych przyprawach i ukochanej kruszonki. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, przynajmniej nie w chwili obecnej. ;)

I can officially announce time of evenings spent wrapped in warm blanket with cup of hot cocoa in my hand! In my other hand I hold some crime book, listening to mood music, from time to time looking towards bread basket filled with goodies. Smell of baked buns with plums covered in cardamom and cinnamon had been mantling me few hours ago. Now I reach for another piece of sweet bun. I don't need anything else to be happy, at least not right now. :)


Pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami i serem. | Plums and quark wholegrain buns.
Składniki / Ingredients:
ciasto / dough:
3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej / cups of wholegrain wheat flour (400-450 g)
1 szklanka mleka / cup of milk
1 jajko / egg
30 g świeżych drożdży / fresh yeast
50 g roztopionego masła / melted butter 
100 g cukru / sugar
reszta składników / other ingredients
250 g twarogu / quark
2 żółtka / eggyolks
50 g cukru waniliowego / vanilla sugar
śliwki (1 na każdą drożdżówkę) / plums (1 for each bun)
cynamon i kardamon / cinnamon & cardamom
1 jajko / egg
Sposób przygotowania / Preparation:
Drożdże mieszamy z łyżką cukru do uzyskania płynnej konsystencji, dodajemy 1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut (aż zaczyn podwoi swoją objętość). Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko i cukier, masło, jajko i zaczyn drożdżowy, a następnie drewnianą łyżką, ręką lub za pomocą miksera wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i nie będzie się kleić (w razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypujemy odrobiną mąki). Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w natłuszczonej i oprószonej mąką misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.Twaróg mieszamy z żółtkami i cukrem, śliwki myjemy i kroimy na 8 części, obtaczamy w cynamonie i kardamonie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części, formujemy z nich okrągłe placki, na środku robimy wgłębienie, napełniamy je serem, na wierzchu układamy pokrojone śliwki. Drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem a następnie wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu studzimy, oprószamy cukrem pudrem.

Mix fresh yeast with tbsp of sugar until it becomes liquid, then dissolve it in 1/3 cup of lukewarm milk, put aside for about 10-15 minutes to double its size. Put flour, rest of milk and sugar, melted butter, egg and leaven into big bowl, mix it (with wooden spoon, your hand or mixer) then knead the dough unthil is soft and firm, leave it in the bowl, cover with clean cloth and let it double its size. Meanwhile you can prepare the quark filling. Mix quark with eggyolks and vanilla sugar, rinse plums and cut it into 8 pieces, cover in cardamom and cinnamon (mix 1 tsp of each spice). When the dough is ready, shape it into round, equal balls, then flatten them a bit, take a glass and press it down onto the center of each bun to form a hollow for the filling. Fill each bun with about a tablespoon of the quark filling. Put plums on top of it, spread the dough with mixed egg. Bake at 200 C for 15-20 minutes, until the edges of the buns turn golden brown. Let it cool and sprinkle with icing sugar.

SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamuni zostaw jedną pyszną taką
    W piatek spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. takich drożdżówek się nie zapomina. Idealne, domowe, z serca.

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)