Spaghetti z kremowym pesto z avocado. | Spaghetti with creamy avocado pesto.

18:32 Kinga B. 3 Comments


Makarony z sosem to chyba moje ulubione dania. Często goszczą na moim stole, bo szybko się je przyrządza, można przebierać nie tylko w gatunkach makaronów, ale także w składnikach do sosów, można je bardzo łatwo dostosować do swoich potrzeb, a przede wszystkim - chyba nigdy mi się nie znudzą. Przygotowanie spaghetti z sosem z tego przepisu zajmie Wam tyle czasu, co ugotowanie samego makaronu, czyli maksymalnie 15 minut. I mimo, że danie nie wygląda zbyt wytwornie, możecie być pewni, że nadrabia smakiem.

Pasta with different sauces is probably my favourite kind of dish. I cook it very often because you can prepare it really qucikly, you can choose not only kind of pasta but also ingredients for your sauce, it's really easy to create the dish that will staisfy you in 100% and what's most important - I will never get bored of pasta. Preparation of spaghetti with sauce in today's recipe will take you as long as cooking your pasta - maximum 15 minutes. And even though it doesn't look too fancy I can asure you it's simply delicious.


Spaghetti z kremowym pesto z avocado. | Spaghetti with creamy avocado pesto.
Składniki / Ingredients:
1 dojrzałe avocado / 1 ripe avocado
1 duża garść młodego szpinaku / big handful of baby spinach
1 garść liści bazylii / handful of basil leaves 
1/2 szklanki orzechów nerkowca / cup of cashews
1/2 białej cebuli / onion
2 ząbki czosnku / garlic cloves 
sok i skórka z 1 limonki / 1 lime zest and juice
50-60 g startego sera Pecorino / grated Pecorino cheese
sól, pieprz cytrynowy, odrobina oliwy z oliwek / salt, lemon pepper, bit of olive oil
spaghetti

Sposób przygotowania / Preparation:
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos: do blendera wrzucamy wszystkie składniki na pesto (bez przypraw i oliwy), miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy odrobinę zimnej wody i oliwy, aby rozrzedzić sos. Odcedzamy makaron (zostawiamy 1 szklankę wody z gotowania) i mieszamy z sosem, jeśli trzeba dolewamy stopniowo wodę z gotowania, aby sos dokładnie oblepił makaron. Serwujemy z listkami bazylii lub mięty, posypany odrobiną startego Pecorino.

Boil some water and cook your pasta according to instructions on the package. Meanwhile you can prepare pesto: put all sauce ingredients into blender (without salt, pepper and olive oil) and blend it until smooth. Season with salt and pepper and add bit of cold water and olive oil to make it more runny. Strain your pasta (save 1 cup of water from cooking) and mix it with pesto (add some water from cooking if needed) so it covers all of spaghetti. Serve with basil or mint leaves, sprinkle with a bit of grated Pecorino cheese.

SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. zawsze musisz robić takie pyszności jak mnie nie ma
    Mama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamo, zostawiłam Ci to pesto ostatnio to powiedziałaś, że się najadłaś kanapkami :p

      Usuń
  2. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)