Pudding chelbowy z chałką. | Challah bread and butter pudding.

13:04 Kinga B. 0 Comments

Ile razy zdarzyło Wam się kupić za dużo pieczywa lub nie zjeść go, zanim stało się czerstwe? Mnie zdarza się to notorycznie. Szczególnie jeśli samodzielnie piekę np. chałkę. Intencje mam dobre, zawsze robię taką porcję ciasta, żeby upiec 2 sztuki. Problem jest tylko taki, że trochę przeceniam swoje moce przerobowe, a chałka, jak i cała reszta wypieków drożdżowych, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Kilka tygodni temu popełniłam ten sam "błąd" co zawsze i znów upiekłam dwie chałki zamiast jednej. I o ile jedna zniknęła niemalże w mgnieniu oka zaraz po upieczeniu, tak druga ostała się do dnia następnego. Część jeszcze byłam w stanie zjeść, ale jednak nie był to ten świeży, mięciutki wypiek co dzień wcześniej. Dlatego też pozostałą część chałki postanowiłam przerobić na pudding chlebowy, który siedział mi w głowie już jakiś czas. Chciałam spróbować czym tak zachwycają się Anglicy i przyznam szczerze, że się nie rozczarowałam. Jest to fajny pomysł na zutylizowanie czerstwego pieczywa i zamienienie go w prosty, szybki deser. W połączeniu z lodami waniliowymi jest naprawdę strzałem w dziesiątkę.


Pudding chelbowy z chałką. | Challah bread and butter pudding.
Składniki | Ingredients:
1/2 lekko czerstwej chałki (ok. 500g) | challah bread (approx. 500g; might be a bit stale)
masło | butter
2 łyżki cukru waniliowego | tbsps of vanilla sugar
200 ml śmietanki kremówki | heavy cream
2 jajka | eggs
1/2 łyżeczki cynamonu | tsp of cinnamon
1 garść suszonej żurawiny | handful of dried cranberries
1 garść mrożonych truskawek | handful of frozen strawberries
cukier trzcinowy | cane sugar
Sposób przygotowania | Preparation:
Chałkę kroimy na kromki, każdą z nich smarujemy masłem. Masłem natłuszczamy naczynie żaroodporne, umieszczamy w nim kromki chałki tak, aby na siebie zachodziły, między warstwami chałki rozsypujemy żurawinę. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietankę, cukier waniliowy oraz cynamon, miksturą zalewamy chałkę, odstawiamy na chwilę, żeby chałka nasiąknęła miksturą. Całość posypujemy odrobiną cukry trzcinowego, na wierzchu układamy truskawki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 30 minut. Podajemy od razu, pudding można oprószyć cukrem pudrem. Polecam serwować z lodami np. waniliowymi.

Slice challah bread, butter each slice. Grease oven dish with butter, put slices of challah bread inside and dried cranberries between every layer of it. Whisk eggs, heavy cream, vanilla sugar and cinamon, pour on the bread, set aside for some time so the mixture would soak into bread. Sprinkle cane sugar all over pudding, place frozen strawberries on top and bake in the oven preheated to 180°C for around 30 minutes. Serve immediately, you can sprinkle it with caster sugar or serve with ice cream.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)