Idealne pancakes. | Prefect pancakes.

09:54 Kinga B. 0 Comments

Uwielbiam naleśniki na słodko. Naleśnikowe trójkąty z serem i sosem truskawkowym mogłabym jeść co drugi dzień na śniadanie czy na obiad (co drugi, żeby mi się za bardzo nie przejadły). Nie ma też zbyt wielu lepszych rzeczy od zrolowanych naleśników z dżemem, czy z czekoladą i bananem. Crêpes Suzette także są pyszne i w sumie mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Na śniadanie często wybieram jednak amerykańskie pancakes, szczególnie od czasu, kiedy dostałam od mojej przyjaciółki mieszkającej w San Francisco sprawdzony, oryginalny pancake'owy przepis. Od tamtego czasu robię je w różnych kombinacjach, ale zawsze wychodzą pyszne. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania, więc już po pierwszym użyciu przepisu będziecie mogli później robić te pancakes z pamięci. Czyż to nie jest duże ułatwienie? Kupcie trochę owoców i zróbcie jutro amerykańskie naleśniki na leniwe sobotnie śniadanie.



Pancakes idealne. | Perfect pancakes.
Składniki | Ingredients:
1 jajko | egg
1/2 szklanki maślanki, kefiru lub jogurtu | cup of buttermilk, kefir or yoghurt
1/2 szklanki mleka | cup of milk
1 łyżka cukru waniliowego | tbsp of vanilla sugar
1 szklanka mąki | cup of flour
2 łyżeczki proszku do pieczenia | tsps of baking powder
1 łyżka ekstraktu waniliowego | tbsp of vanilla extract
olej kokosowy do smażenia | coconut oil for frying
Sposób przygotowania | Preparation:
Jajko wbijamy do miski, ubijamy trzepaczką ręczną razem z cukrem waniliowym. Dodajemy maślankę/kefir/jogurt i mleko, mieszamy. Do mikstury przesiewamy mąkę* oraz proszek do pieczenia, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, w cieście powinny być widoczne grudki. Patelnię do naleśników rozgrzewamy, roztapiamy na niej odrobinę oleju kokosowego i nakładamy porcje ciasta (najlepiej gałkownicą do lodów, żeby pancakes były mniej więcej tej samej wielkości). Smażymy z jednej strony, aż na powierzchni zaczną pękać pęcherzyki powietrza, a następnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy, aż ciasto całkowicie się zetnie. Usmażone pancakes przekładamy na talerz. Można podawać tradycyjnie z syropem klonowym, kawałkiem masła oraz podsmażonym bekonem lub np. z owocami czy jogurtem i czekoladą. 
*możesz użyć mąki pełnoziarnistej lub np owsianej, ale wtedy dodaj jej nieco mniej niż zwykłej pszennej mąki

Beat en egg with vanilla sugar in a bowl until fluffy, whisk in buttermilk/kefir/yoghurt and milk. Add sifted flour* and baking powder, mix it but not too carefully , batter should be lumpy. Heat a pancake pan, melt a bit of coconut oil on it and put few portions of batter on it (you can use scoop so your pancakes would be more or less same size) and fry until you will see that bubbles on top start to pop, then flip it and fry on the other side. Serve with maple syrup, piece of butter and fried bacon or with fruits or with yoghurt and chocolate.
*you can use wholemeal or oatmeal flour instead of all purpose one but add a bit less of it

SMACZNEGO!


0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)