Mistrzowska sałatka z komosą ryżową. | The greatest quinoa salad.

20:05 Kinga B. 3 Comments

Moje pierwsze spotkanie z komosą ryżową było dalekie od udanych. Przeczytałam w sieci jaka to zdrowa, jaka smaczna, jaka łatwa w przygotowaniu, w końcu uległam i kupiłam. Upraż quinoę przed gotowaniem, mówili. Będzie pyszna, mówili. Tak zrobiłam i po spróbowaniu pierwszej łyżki, miałam ochotę podsunąć ją tym wszystkim, co o prażeniu pisali w sieci. Zraziłam się niezmiernie, bo ani trochę nie pozbyłam się goryczki (wręcz miałam wrażenie, że prażenie ją spotęgowało) i komosa była dla mnie po prostu niejadalna. Po kilku latach jednak postanowiłam dać jej drugą szansę. Zasiadłam ponownie do szukania porad, jak poprawnie przygotować komosę. Tym razem nie trafiłam ani raz na wskazówkę o prażeniu komosy, za to wszyscy, jakby się umówili, twierdzili, że trzeba ją dobrze wypłukać. I tu mieli rację. Płukanie działa i faktycznie usuwa goryczkę z komosy. I od tego momentu quinoa zagościła w moim jadłospisie na stałe...


Komosa ryżowa oprócz tego, że jest smaczna i można ją jeść na wiele sposobów, jest także niesamowicie zdrowa. Do tego nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny (przyda się więc na diecie South Beach) i jest zaliczana do tzw. "super foods". Osobom zainteresowanym właściwościami komosy polecam post Bei na blogu Bea w kuchni. A ja tymczasem zapraszam Was do wypróbowania przepisu na niezwykle prostą, szybką i sycącą sałatkę. Było kilka takich tygodni, kiedy stanowiła podstawę mojego jadłospisu. Ostrzegam, że porcja z podanej ilości składników jest ogromna, ale sałatka bardzo dobrze przechowuje się w lodówce i zachowuje świeżość nawet 4/5 dni. Sprawdza się świetnie jako posiłek do pracy czy szkoły, na przyjęcie gości czy leniwe weekendowe śniadanie. Można ją urozmaicić różnymi dodatkami i tak oto raz jadam ją z połową avocado, innym razem z tuńczykiem w sosie własnym a kolejnym z jajkiem w koszulce lub gotowanym na miękko. A Ty z czym zjesz swoją sałatkę?


Mistrzowska sałatka z komosą ryżową. | The greatest quinoa salad.
Składniki | Ingredients:
1 szklanka białej komosy ryżowej | cup of quinoa
1 puszka czerwonej fasoli | can of kidney beans
1 puszka kukurydzy | can of sweet corn
1 puszka ciecierzycy | can of chickpeas
1 czerwona papryka | red bell pepper
1 żółta papryka | yellow bell pepper
1 średnia czerwona cebula | medium red onion
1 garść czarnych oliwek | handful of black olives
1 średni ogórek | medium cucumber
2 garści rukoli | handfuls of rocket salad 
1 plaster fety | slice of feta cheese
dressing
skórka i sok z 1 limonki | 1 lime (juice and zest)
4-5 łyżek oliwy | tbsps of olive oil
1 papryczka chili | chilli pepper
sól i pieprz | salt and pepper



Sposób przygotowania | Preparation:
Komosę ryżową opłukujemy pod zimną wodą, aż wyciekająca woda będzie klarowna. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy, aż na ziarnach pojawią się białe sprężynki, od  czasu do czasu mieszając. Ugotowaną komosę przelewamy zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Świeże warzywa opłukujemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy, oliwki kroimy w plasterki lub na pół. Fasolę, kukurydzę oraz ciecierzycę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy opłukaną, porwaną na mniejsze części rukolę. Papryczkę chilli drobno siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami na dressing, dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy z pokruszoną fetą, można do niej podać jajka w koszulce, avocado, tuńczyka w sosie własnym lub np rybę ugotowaną na parze.

Rinse the quinoa under cold running water to remove its bitter flavour. Put in the pot and cover with 2 cups of cold water, add 1 teaspoon of salt and cook until you see white "springs" on grains. Rinse it with cold water and let it cool. Rinse fresh vegeatable with cold water, cut into smal cubes. Peel onion and chop it, cut olives into slices or halves. Strain kidney beans, sweet corn and chickpeas, mix with other ingredients. Rinse rocket salat, split into smaller pieces, add to salad. Chop chilli pepper and mix with other dressing ingredients, pour into salad, mix it. Serve with crumbled feta cheese. You can also serve it woth poached eggs, avocado, canned tuna or steamed fish.

SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. Wygląda cudownie, właśnie odkryłam komosę i na pewno wypróbuję Twoją propozycję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z ryżem jest przeze mnie uwielbiane...ale narobiłaś mi smaka!
    Szkoda, że nawet nie ma kiedy tego przyrządzić :(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komosa ryżowa, oprócz nazwy (nazywa się ją tkże ryżem peruwiańskim), nie ma z ryżem nic wspólnego ;) Quinoa nawet nie jest zbożem, a to co spożywamy to owoce :) mimo wszystko jest pyszna i przede wszystkim ma dużo więcej wartości odżywczych, więc polecam ją z całego serca

      Usuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)