Batoniki kokosowe w czekoladzie. | Coconut bars.

17:21 Kinga B. 0 Comments

Postanowiłam się wziąć za siebie. Od 3 tygodni ćwiczę, jem dość regularnie, częściej i mniej i co najważniejsze, nie jem sklepowych słodyczy. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż jestem łasuchem, słodycze uwielbiam i nie chcę z nich rezygnować całkowicie. Dlatego też jak już mnie najdzie ochota na słodkie to staram się skorzystać ze zdrowej alternatywy. Robię ciasteczka (świetnie się sprawdzają kokosanki, ciasteczka owsiane lub wegańskie z amarantusem), krem czekoladowy (z avocado lub kaszą jaglaną), pudding chia lub budyń jaglany. I mimo całego bogactwa sprawdzonych przepisów na zdrowe, domowe słodycze i desery, mam kilka sklepowych rzeczy, które uwielbiam. Na liście takich rzeczy na pewno znajdziecie Bounty. No nic nie poradzę na to, że tak mi smakują. Jednak na pierwszym miejscu w składzie znajdziecie cukier, wiórków kokosowych jest zaledwie ok 21%, następnie jest jeszcze syrop glukozowy i bogowie wiedzą co jeszcze. Postanowiłam więc przygotować swoje własne batoniki kokosowe w czekoladzie i zdziwiłam się jak proste są w przyrządzeniu. Potrzebujecie zaledwie kilka składników i bardzo niewiele czasu do ich przygotowania, zatem wszystkich miłośników kokosa zachęcam do wypróbowania przepisu.


Batoniki kokosowe w czekoladzie. | Coconut bars covered in chocolate.
Składniki | Ingredients:
300 g wiórków kokosowych | dessicated coconut
3 łyżki oleju kokosowego | tbsps of coconut oil
1/2 puszki mleczka kokosowego | can of coconut milk
2 łyżki ksylitolu | tbsps of xylitol
2 tabliczki gorzkiej czekolady | bars of dark chocolate


Sposób przygotowania | Preparation:
Wiórki kokosowe wrzucamy do miski, dodajemy olej kokosowy i ksylitol, a następnie mieszamy do uzyskania "kruszonki". Do mieszanki dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy do połączenia składników. Z masy formujemy batoniki, układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do zamrażarki na 10 minut. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej (można dodać płaską łyżeczkę oleju kokosowego), odstawiamy do delikatnego przestudzenia. Batoniki obtaczamy w czekoladzie, wierzch można oprószyć odrobiną wiórków, odstawiamy do zastygnięcia.

Place dessicated coconut in a bowl, add coconut oil and xylitol, mix until you'll get coconut 'crumbs'. Add coconut milk, mix it. Form small bars, place it on baking paper and put into reezer for 10 minutes. Dissolve chocolate in water bath (you can add 1/2 teaspoon of coconut oil), put aside to cool it a bit. Cover coconut bars in chocolate, you can sprinkle some dessicated coconut on top, put aside so it could congeal.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)