3 przepisy na rozgrzewające napoje. | 3 recipies for fiery drinks.

00:32 Kinga B. 0 Comments

Czy wiecie co najbardziej lubię w okresie jesienno-zimowym? To, że zawinięcie się w koc i spędzenie długiego wieczoru z książką lub nowym serialem nie jest zbrodnią, a miłym przywilejem. Dobrze jest mieć także coś, co pomoże nam się rozgrzać. Ulubiona herbata, gorąca czekolada, kawa z bitą śmietaną... Czasami można jednak nieco zaszaleć i spróbować czegoś innego. Żeby jeszcze bardziej umilić wieczór z książką czy zimowe spotkanie z przyjaciółmi można sięgnąć po rozgrzewające napoje z nutką alkoholu. Już nieduża porcja grzanego trunku otuli Was ciepłem od stóp po czubki palców a dodatek korzennych przypraw ukoi zmysły. Dziś mam dla Was propozycję 3 gorących napojów alkoholowych. Spróbujcie grzanego wina lub cydru albo wybierzcie herbatę z dodatkiem pigwówki. Na zdrowie!


Grzane wino. | Mulled wine.
Składniki (2 porcje) | Ingredients (2 servings)
500 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot) | red dry wine (eg. Merlot)
1 pomarańcza (sok) | orange (juice)
1-2 łyżki miodu | tbsps of honey
2 laski cynamonu | cinnamon sticks
2 ziarna kardamonu | cardamom seeds
1 gwiazdka anyżu | anise star
6-8 goździków | cloves
4 ziarna ziela angielskiego | allspice berries
4 plastry pomarańczy | slices of orange


Sposób przygotowania | Preparation:
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przyprawy oraz plastry pomarańczy. Zostawiamy na ogniu do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień, dolewamy wino i podgrzewamy (trzeba uważać żeby wina nie doprowadzić do wrzenia, nie chcemy przecież odparować alkoholu ;) ). Podgrzane wino przelewamy do szklanek, ozdabiamy cząstkami pomarańczy.

Pour orange joice into the pot, add honey, seasonings and slices of orange. Bring to boil, then reduce the heat, add wine. and heat up. Don't bring it to boil as long as you don't want to get rid of alcohol ;) Pour mulled wine into glasses and garnish with piecec of orange.

***


Herbata z nalewką. | Tea with liqueur.
Składniki (1 porcja) | Ingredients (1 serving)
1 torebka Waszej ulubionej herbaty | 1 teabag of your favourite tea 
50 ml nalewki (np. wiśniowej, malinowej, pigwowej) najlepiej domowej roboty | your favourite liqueur (eg. cherry, raspberry, quince) homemade would be ideal
1 łyżeczka miodu | tsp of honey
3 plasterki imbiru | slices of ginger
1 plaster pomarańczy | slice of orange
1 plaster cytryny | slice of lemon
1 plaster jabłka | slice of apple
5-6 owoców suszonej żurawiny | dried cranberries
3 goździki | cloves


Sposób przygotowania | Preparation:
Herbatę, imbir i goździki umieszczamy w szklance (u mnie rooibos miód manuka), zalewamy gorącą wodą do 2/3 objętości, odstawiamy do zaparzenia na kilka minut. Następnie wyciągamy torebkę z herbatą, dolewamy nalewkę (u mnie pigwówka domowej roboty), dodajemy miód, żurawinę, plasterki pomarańczy, cytryny i jabłka. Dodatkowo można dodać szczyptę cynamonu.

Place teabag (I used manuka honey rooibos), ginger and cloves in a glass, pour 2/3 glass of boiling water, put aside for couple of minutes and let it infuse. Add liqueur (in my case homemade quince liqueur), honey, cranberries, slices of orange, lemon and apple. You can also spice it a bit with pinch of cinnamon.

***


Grzany cydr. | Mulled cider.
Składniki (2 porcje) | Ingredients (2 servings)
600 ml cydru | apple cider
2 laski cynamonu | cinnamon sticks
5-6 goździków | cloves
6 plasterków suszonego jabłka | slices of dried apple
4 plasterki cytryny | slices of lemon
skórka z 1 pomarańczy | orange peel
10 owoców suszonej żurawiny lub rodzynek | dried cranberries or raisins


Sposób przygotowania | Preparation:
Cydr wlewamy do rondelka, dodajemy laski cynamonu, goździki, żurawinę/rodzynki, plasterki cytryny i suszonego jabłka oraz skórkę z pomarańczy. Całość podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do szklanek, można doprawić szczyptą cynamonu lub imbiru.

Pour cider into the pot, add cinnamon sticks, cloves cranberries/raisins, slices of lemon and dried apples and orange peel. Heat up but don't boil. Pour into glasses, spice a bit with pinch of cinnamon or grated ginger.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)