Chocolate chip cookies.

16:20 Kinga B. 1 Comments

Kiedy senior w Twoim teamie pogania Cię do napisania nowego postu na blogu to wiedz, że coś się dzieje... Prawdą jest, że Yummy Lifestyle trochę przymiera i wszelkie moje obietnice, że się poprawię i wrócę na stałe na nic się zdają. Ale kiedy od czasu do czasu jeszcze wyjdzie mi coś dobrego, mam czas żeby zrobić zdjęcia i jest do tego odpowiednie światło, to nawet z przyjemnością się za to biorę. Co prawda za każdym razem się zastanawiam czy jeszcze wiem jak zrobić dobre zdjęcie, ale chyba nie jest ze mną jeszcze aż tak źle. I tak oto dziś przychodzę do Was z przepisem na klasyczne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Ciastka są bardzo maślane, nafaszerowane groszkami czekoladowymi i żurawiną. Zrobicie je (łącznie z czasem pieczenia) w 20 minut, więc są fantastycznym rozwiązaniem w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości lub gry po prostu macie ochotę na coś słodkiego. Madzia, ten post dedykuję Tobie, za zmotywowanie mnie do dodania nowego przepisu :)


Chocolate chip cookies (ok 30 ciastek / makes around 30 cookies)
Składniki | Ingredients:
150 g miękkiego masła | soft butter
100 g cukru trzcinowego | cane sugar
1 duże jajko | large egg
225 g mąki | flour
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | tsp of baking powder
szczypta soli i cynamonu | pinch of salt and cinnamon
200 g groszków czekoladowych (u mnie mix różnych czekolad) | chocolate chips (I mixed 3 kinds of chocolates)
opcjonalnie garść suszonej żurawiny | handful of dried cranberries (optional)


Sposób przygotowania | Preparation:
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i ucieramy do połączenia składników. Mąkę z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiewamy do utartej masy, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy groszki czekoladowe i suszoną żurawinę, mieszamy. Za pomocą łyżeczki do herbaty nabieramy porcje ciasta, formujemy z nich kulki, spłaszczamy i umieszczamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 9-10 minut, do czasu aż krawędzie lekko się zrumienią. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. 

Heat the oven to 170°C and line baking trays with baking paper. Beat butter and sugar until creamy, then beat one egg in. Sieve the flour, baking powder, cinnamon and salt into the buttery mixture and mix it in. Add chocolate chips and dried cranberries and stir them in. Use a teaspoon to make small portions of the mixture, form balls and flatten them, spacing them well apart on the baking trays. Bake for 9–10 mins until they are light brown on the edges and still slightly soft in the centre if you press them. Take the cookies out of the oven and cool them on cooling rack.

SMACZNEGO!




1 komentarz :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)