(mój najlepszy | my best) Ramen.

22:23 Kinga B. 1 Comments

 

Długo nie mogłam się zebrać do drugiej próby przygotowania ramenu. Tym razem chciałam, żeby wywar gotował się odpowiednio długo, nabrał możliwie jak najwięcej smaku z przypraw i innych dodatków i żeby był po prostu idealny. W końcu nadarzyła się okazja i postanowiłam ją wykorzystać. Ugotowałam ramen od początku do końca, z własnoręcznym robieniem noodli włącznie (z małą pomocą dodatkowej pary rąk). Zapach, który rozchodził się po całym mieszkaniu w nocy był niemalże jak tortura. Nie dlatego, że pachniało źle. Wręcz przeciwnie. Pachniało tak, że miałam ochotę zjeść cały gar wywaru sama, chochla po chochli. Powstrzymałam się jednak i następnego dnia zaserwowałam swoim gościom 'całkiem przyzwoity' ramen z noodlami, boczkiem, kawałkami wieprzowiny, jajem i innymi dodatkami. Jeśli czas gotowania wywaru Was przeraża, odłóżcie strach na bok i nastawcie swój ramen. Nie pożałujecie. Obiecuję!


Ramen
Składniki | Ingredients:
wywar | broth
1 kg mięsa drobiowego na rosół | poultry meat for the broth
1 kg łopatki wieprzowej | pork shoulder
3 marchewki | carrots
1 pietruszka | parsley root
1/2 selera | celeriac
1 cebula | onion
1 por | leek
kawałek imbiru (ok 5-7 cm) | piece of ginger (around 5-7 cm)
1 gwiazdka anyżu | star anise
5 ząbków czosnku | cloves of garlic
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach | tsp of mixed peppercorns
1/2 łyżeczki goździków | tsp of cloves
1/2 łyżeczki ziela angielskiego | tsp of allspice corns
4-5 łyżek sosu sojowego | tbsps of soy sauce
olej sezamowy | sesame oil 
noodle (przepis przetłumaczony z tej strony) | noodles (you can find noodles recipe here)  
5 g proszku do pieczenia/sody oczyszczonej | 5 g baking soda 
250 g mąki | 250 g all-purpose flour 
100 ml wody w temp pokojowej | 100 ml water, lukewarm 
1 jajko | 1 egg 
25 g mąki ryżowej | 25 g rice flour 
do podania | for serving  
1 jajko ugotowane na półtwardo na porcję, plaster podsmażonego/karmelizowanego boczku, kawałki łopatki wieprzowej z wywaru, ugotowana kukurydza, kilka plasterków papryczki chili, posiekana zielona cebulka | 1 half boiled egg for each portion, slice of fried/caramelised pork belly, pieces of pork shoulder from the broth, sweet corn, slices of chili pepper, chopped green onion


Sposób przygotowania | Preparation:

Mięso drobiowe opłukujemy, umieszczamy w dużym garnku, zalewamy 2,5 litrami wody. Przykrywamy i nastawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień. Do wywaru dodajemy, obrane jarzyny (bez pora) oraz opaloną na ogniu cebulę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i obsmażamy na nim łopatkę wieprzową (najlepiej podzielić ją na 2-3 mniejsze porcje) do uzyskania złoto-brązowego koloru z każdej strony. Z wywaru wyciągamy mięso drobiowe i dodajemy obsmażoną łopatkę wieprzową i zmniejszamy ogień.
Na patelnię po obsmażonym mięsie wrzucamy obrane ząbki czosnku, pokrojony na mniejsze kawałki imbir, przekrojoną na pół łodygę pora oraz przyprawy (pieprz, anyż, goździki, ziele angielskie), podsmażamy przez 10 minut, zalewamy chochelką wywaru, mieszamy i po dodajemy do wywaru. Ogień pod garnkiem zmniejszamy na minimalny i gotujemy pod przykryciem przez ok 7-8 godzin. Gotowy wywar przelewamy przez gęste sito i doprawiamy do smaku sosem sojowym i olejem sezamowymi pozostawiamy na ogniu na kolejne 15-20 minut.
Przed przygotowaniem noodli aktywujemy sodę. Do małego garnuszka wsypujemy sodę i prażymy przez ok 15 minut. W misce mieszamy sodę, mąkę, wodę i jajko, zagniatamy ciasto przez ok 15 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cieniutkie plastry (ok 2 mm; najlepiej za pomocą maszynki do makaronu na grubość pomiędzy 4 a 6 stopniem), kroimy na noodle odpowiedniej dla Was długości i grubości. Gotowe noodle oprószamy mąka ryżową. Można je ugotować od razu w solonej wodzie lub podsuszyć na czystej ściereczce, a następnie zwinąć w gniazdka i przechowywać (nawet do 2 miesięcy jeśli są dobrze wysuszone).
Na dno miski układamy noodle, na to jajko przekrojone na pół, kawałki mięsa z wywaru, plaster boczku i inne dodatki jaki sobie życzycie, całość zalewamy wywarem, wierzch posypujemy plasterkami chili i zielonej cebulki. Podajemy z sosem sojowym i olejem sezamowym, aby móc doprawić zupę do smaku.

Wash poultry meat for the broth, place it in big pot, pour 2,5 liters of water. Cover with a lid and set on medium heat. Bring to boil, use a fine slotted spoon or metal sieve to remove and discard any scum that rises to the surface while cooking, lover the heat. Add peeled veggies (keep the leek) and onion roasted over the fire. Cook over the medium heat for about 20 minutes. 
In the meantime heat a pan and pour a bit of sesame oil in. Fry pork shoulder on it (you can divide it into 2-3 smaller portions) on each side until golden brown. Put the chicken/turkey meat out of the broth and add fried pork into it, reduce the heat.
Put peeled garlic cloves, ginger pieces, halved leek and sesonings (mixed peppercorns, 1 star anise, cloves and allspice corns) on the pan after frying the pork, fry it all for around 10 minutes, pour a bit of the broth on the pan, mix it and add to the pot. Reduce the heat to minimum and cook covered for around 7-8 hours. After that time strain the broth through the strainer and season with soy sauce and sesame oil and keep on the heat for another 15-20 minutes.
Prepare noodles as per the recipe from www: Add the baking soda to a saucepan and fry for about 15 minutes on low heat or spread the soda over a baking tray lined with parchment paper and bake for 1 hour at 120°C (250°F). In a bowl combine baked soda, all purpose flour, lukewarm water and an egg. Knead well. You may use a dough hook attachment on your electric mixer or your hands to make the noodle dough. Knead for 15 minutes by hand or 5 minutes with an electric mixer. Roll out the dough to 2cm (0.8 inch) thickness. Wrap the dough in plastic foil and let it rest in a fridge for at least 30 minutes.Divide the dough into four portions. Roll each portion out using a pasta machine. Progress through the thickness settings one by one until you reach thickness nb. 4 (out of 6). If you are hand rolling them make sure they are rolled out to 1 - 2 mm or 1/16 inches. Cut into desired lengths and shapes. Dust the noodles with rice flour and keep them, shake off the flour and roll into a nest. You can cook fresh noodles right away in a pot filled with boiling salted water for 40 - 60 seconds. Or you can store them for up to 2 months. If you want to dry your homemade noodles for future use, spread the nests on a large baking sheet. Cover with a kitchen towel and dry for about 3 -5 days, turning it a few times.
When everything is ready put cooked noodles on the bottom of the bowl, put halved egg, slice of pork belly and pieces of meat on it (and other favourite ingrediens if you wish), pour broth over it, sprinkle with chili pepper slices and chopped green onion. Serve with soy sauce and sesame oil for seasoning.

SMACZNEGO!



1 komentarz :

  1. Wygląda prześwietnie! Jaki makaron polecasz, jeśli ktoś chce odpuścić robienie domowego?

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)