Gnocchi z warzywami, szynką parmeńską i mozzarellą. | Gnocchi with vegetables, parma ham and mozzarella.

20:38 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 3 Comments


Kuchnia włoska jest memu sercu bardzo bliska. Risotto i makarony wszelakie mogłabym jeść codziennie, bez względu na porę dnia. Nie może więc na Yummy Lifestyle zabraknąć przepisu na gnocchi. Te kluchy są niemalże tak samo uniwersalne jak makaron. Możecie je podać z setkami różnych sosów czy dodatków i będą tak samo pyszne, a do tego są niezwykle proste w przygotowaniu. Są bardzo podobne do polskich kopytek, a to kolejny argument dlaczego je lubię. Gnocchi zazwyczaj mają rowki, w których gromadzi się jeszcze więcej sosu, przez co są jeszcze pyszniejsze. Do ich przygotowania nie jest jednak niezbędna specjalna deseczka - do tego wystarczy Wam widelec. Swoje gnocchi odciskałam też na płaskiej tarce do sera, wtedy każda kluska zamiast rowków ma wypustki, ale może się okazać, że wtedy to już nie gnocchi a inne kluchy ;) Żeby nie przedłużać zapraszam Was po przepis na gnocchi w towarzystwie warzyw, szynki parmeńskiej, mozzarelli i parmezanu. Danie idealnie sprawdzi się na obiad w domu czy w lunchboxie, w środku tygodnia i podczas odwiedzin znajomych w weekend. Kilka składników i możecie cieszyć się przepysznym obiadem.



Gnocchi z warzywami, szynką parmeńską i mozzarellą. |  Gnocchi with vegetables, parma ham and mozzarella. 
Skadniki | Ingredients:
gnocchi
1 kg ziemniaków | potatoes
150 g mąki typ 00 | flout type 00
1 żółtko | egg yolk
sól, pieprz | salt, pepper
mąka ryżowa do wałkowania | rice flour for dusting
opcjonalnie 1/2 łyżeki gałki muszkatołowej | 1/2 tsp ground nutmeg (optional)
do podania | extras
1 zółta papryka | yellow bell pepper
10-12 pomidorków cherry | cherry tomatoes
1 garść zielonego groszku | handful of green peas
1 garść ciętej zielonej fasolki szparagowej | hanful of chopped green beans
80 g szynki parmeńskiej | parma ham
1 ząbek szosnku | clove of garlic
1 łyżka masła | tbsp of butter
8-10 mini kulek mozzarelli | mini mozzarella balls 
50 g tartego parmezanu | grated parmesan 
świeża bazylia | fresh basil


Sposób przygotowania | Preparation:
Ziemniaki oczyszczamy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia do czasu, aż możliwe będzie zdjęcie skórki rękoma. Ziemniaki przepuszczamy na stolnicę przez praskę do ziemniaków, oprószamy mąką, dodajemy żółtko, doprawiamy solą i pieprzem (+ gałką jeśli chcecie), a następnie czystymi rękoma krótko zagniatamy ciasto do połączenia składników (zależności od rodzaju ziemniaków, możecie potrzebować odrobinę więcej lub mniej mąki). Gotowe ciasto dzielimy na kilka równych części. Stolnicę oprószamy mąką ryżową, ciasto wałkujemy dłońmi w wałeczki o grubości ok. 2 cm, a następnie odcinamy kluski o długości ok. 3cm. Takie kluski są gotowe do gotowania, ale możecie im nadać kształt jaki chcecie: uformować z nich kuleczki, zrolować po wypukłej stronie widelca lub płaskiej stronie tarki do sera (tej bez ostrych oczek). Gnocchi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok 2-3 minuty, gdy zaczynają wypływać na powierzchnię wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, a następnie pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Po kilku minutach dodajemy groszek i fasolkę szparagową, a następnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość krótko podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy odpowiednią porcję gnocchi, masło i tarty parmezan, wszystko dokładnie mieszamy, dzielimy na porcje, do każdej dodajemy kilka kulek mozzarelli przeciętych na pół i posypujemy posiekaną bazylią. 

Wash the potatoes, cook them in a large pan in salted water until tender, drain and leave until they're cool enough so you can remover the skins with bare hands. Mash the potatoes with potato ricer on the large board, sprinkle with flour, salt, pepper and nutmeg if you want to, mix together with clean hands and quickly knead the dough (you may need some more flour depending on potatoes type). Divide dough into few equal parts, then roll each part into about 2cm thick stick and cut into 3cm long gnocchi. This is a ready to boil gnocchi, but you can shape them if you want to. You can either roll them into the balls, roll over the fork or a fine cheese grater (or use a gnocchi board of course :) ). Cook your gnocchi in boiling salted water for around 2-3 minutes and take them out with strain spoon as soon as they start to come up to the surface. 
Pour a tbsp of olive oil on the preheated pan and add parma ham cut into cubes, fry for a minute or two. Add chopped garlic and then yellow bell pepper cut into cubes. After couple of minutes add peas and green beans and then halved cherry tomatoes. Fry for a short moment, season with salt and pepper. Add right amount of gnocchi into the pan, then butter and grated parmesan, mix together, divide into portions, add couple of halved mini mozzarella balls to each portion and sprinkle with chopped basil.

SMACZNEGO!


3 komentarze :

  1. Już wiem co w piątek zrobię sobie do pracy wyjazdowej. Dziękuję za tak pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Blog znalazłam przypadkiem, zostaję. Spadłas mi z Nieba! Piękne zdjęcia i super przepisy ❤️

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!