Tosty francuskie na słodko. | Sweet french toasts.

10:53 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 2 Comments


Nie wiem jak Wy, ale ja wolne weekendy lubię zacząć dobrym sobotnim śniadaniem. Po pierwsze dlatego, że w tygodniu nie mam czasu żeby na spokojnie przed wyjściem do pracy zjeść jakikolwiek posiłek, a po drugie - jak można odmówić sobie przygotowania na spokojnie pysznego śniadania. Przyjmują one u mnie różne formy, czasem jest to owsianka, czasem tosty z avocado, innym razem piekę drożdżówki lub chałkę, a na następny dzień przyrządzam z nich np. pudding chlebowy lub tosty francuskie z dzisiejszego przepisu. Tosty francuskie są świetnym sposobem utylizacji nieco już czerstwego pieczywa. Można je przyrządzać na słodko i na wytrawnie, ale ja zdecydowanie preferuję słodką odsłonę. W moim przypadku najczęściej za dodatki służą świeże owoce, miód, konfitury oraz płatki migdałów lub płatki kokosowe. A z czym Wy podacie swoje tosty francuskie?


Tosty francuskie na słodko. | Sweet french toasts.
Składniki | Ingredients:
5-6 kromek czerstwej chałki lub brioszki | slices of stale challah bread or brioche
1 jajko | egg
50 ml mleka | milk
1 łyżka cukru trzcinowego | tbsp of cane sugar
1/3 łyżeczki mielonej wanilii | tsp of ground vanilla
masło klarowane do smażenia | clarified butter for frying
do podania | toppings:
świeże owoce, cukier puder, miód, sos czekoladowy, konfitury, syrop klonowy, płatki migdałowe, płatki kokosa lub wiórki kokosowe, orzechy itp. | fresh fruits, caster sugar, honey, chocolate sauce, jam, maple syrup, almond flakes, coconut flakes or shredded coconut, nuts etc.


Sposób przygotowania | Preparations:
Jajko mieszamy z mlekiem, cukrem i wanilią za pomocą widelca, rozgrzewamy dużą patelnię. Kromki chałki lub brioszki maczamy z dwóch stron w rozmąconym jajku, smażymy na roztopionym maśle klarowanym (ok 2-3 łyżki) na średnim ogniu przez ok 2-3 minuty z każdej strony, do momentu aż kromki będą lekko zrumienione. Gotowe tosty przekładamy na talerze, oprószamy cukrem pudrem i serwujemy  z ulubionymi dodatkami.

Whisk egg with milk, sugar and vanilla, preheat the big pan. Dip both sided of challah bread or brioche slices in the egg mixture and then fry both sides for 2-3 minutes on the melted clarified butter (2-3 tablespoons) until golden brown. Put toasts on the plate, sprinkle with caster sugar and serve with your favourite toppings. 

SMACZNEGO!



2 komentarze :

  1. Mniam, narobiłaś mi ochoty na tosty francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może jutro na śniadanie? ;) a jeśli nie jutro to chociaż w weekend!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zostaw proszę swój komentarz! / If you liked that post, please leave the comment!

:)