Kluski lewniwe (na dwa sposoby)

13:00 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Póki jeszcze na targach są dostępne jagody/borówki leśne (jak zwał tak zwał 😋) podrzucam przepis, na ekspresowe, pyszne kluski leniwe podawane na dwa sposoby: jeden całoroczny, drugi sezonowy. SMACZNEGO!


Kluski lewniwe
Składniki:

250g twarogu
125g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Do serwowania:
wersja 1: 2 łyżki topionego masła, łyżka cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu
wersja 2: kilka łyżek kremowego jogurtu, kilka łyżek jagód, pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Twaróg umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem na malutkie grudki. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Blat posypujemy odrobiną mąki, wyjmujemy na niego ciasto i formujemy z niego wałki o grubości ok 3 cm. Następnie z wałka odcinamy kluski mniej więcej równej wielkości.
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy (1 niepełna łyżeczka wystarczy). Zmniejszamy ogień i do wody wrzucamy kluski (gotujemy je na 2-3 tury, żeby się nie posklejały). Kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzu. Podajemy wedle uznania: polane topionym masłem i oprószone cukrem i cynamonem lub polane jogurtem naturalnym, posypane jagodami i delikatnie oprószone cukrem.

SMACZNEGO!



0 komentarze :

Daj znać co myślisz!