Kremowa zupa soczewicowa.

08:47 Kinga B. 9 Comments


Ośmielę się powiedzieć, że tegorocznej zimie zdarza się mnie rozpieszczać. Nie ma śniegu, nie ma okrutnych mrozów. Mnie taki stan pogody odpowiada, choć mój Be. nie jest pocieszony aurą za oknem. Od czasu do czasu przyjdzie jednak dużo chłodniejszy od innych dzień. Z przeszywającym do szpiku kości mroźnym wiatrem i złośliwym deszczem. Wracając w takie dni do domu marzę tylko o czymś, co mnie natychmiast rozgrzeje. Czasem jest to malinowa herbata z miodem, czasem gorąca czekolada, innym razem po prostu chwila pod kołdrą lub kocem. Odkryłam jednak kilka dni temu nowy, cudowny rozgrzewacz. Zupa. Kremowa. Takie najbardziej lubię. Aksamitna. Gęsta. Sycąca. Napełniająca ciepłem każdy centymetr ciała natychmiast po spożyciu. Nie da się ukryć, że już sam jej kolor sprawia, że człowiekowi robi się cieplej. Ma lekko wyczuwalny smak curry, który nadaje jej wyjątkowego charakteru. Zapraszam na kremową zupę soczewicową.


Kremowa zupa soczewicowa
Składniki:
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki curry,  0,5 łyżeczki imbiru
  • słodka i ostra papryka, pieprz, sól, oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do większego garnka na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do cebuli. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do cebuli, smażyć kilka minut. Dodać soczewicę, zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Dodać koncentrat pomidorowy. Zupę zmiksować mikserem, aby miała gładką konsystencję, dodać curry i imbir, doprawić słodką i ostrą papryką (dodałam ok. 1 czubatej łyżeczki słodkiej papryki i ok. 0,5 płaskiej łyżeczki ostrej) oraz solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dodać sok z cytryny. 

SMACZNEGO!


9 komentarzy :

  1. Podoba mi się!dodatek czosnku na pewno nadaje jej wyrazistego smaku i aromatu.
    Pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor. A zupa na pewno by mi smakowała, bo bardzo lubię zupy soczewicowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka prosta!
    uwielbiam gęste, zawiesiste zupy z soczewicy. Sama się muszę za jakąś zabrać, mam nawet pomysł!

    pozdrawiam

    PS raz w tygodniu mógłby spaść śnieg!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupe z soczewicy:)Ostatnio tez taka gotowalam i dodalam do niej szafran.Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiniu, Twoje zdjęcia potraw wyglądają przepięknie, muszę któregoś dnia wypróbować te przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. boziu Kini, uwielbiam Twoje zdjęcia!
    zupa musi być przepysza!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)