Mac&Cheese.

10:12 Kinga B. 10 Comments

Soboty powinny być leniwe. Pełne odpoczynku i relaksu. Ale nie każdy sobie może na to pozwolić, bo niektórzy muszą pracować (jak np. ja ;) ). I dla tych wszystkich pracujących w weekendy będzie dzisiejszy przepis. Czeka na publikację od marca. I w końcu się doczekał. Danie szybkie i niedrogie, więc Ci, którzy mają mało czasu powinni wziąć je pod uwagę w zabiegane lub zapracowane weekendy. Wiem, że na zachodzie Mac&Cheese jest określane mianem Comfort food. Nie jest to danie letnie i bardziej pasuje na jesienną porę, ale ponieważ pogoda dziś bliższa jest jesiennej, może i Wam przypadnie do gustu i zasłuży u Was na miano 'komfortowego jedzenia'. :)


Macaroni&Cheese (z dodatkiem szynki)
Składniki:
  • ok. 250 g makaronu kolanka (raczej większego rozmiaru niż mniejszego ;) )
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g sera cheddar
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szynki
  • olej rzepakowy do podsmażenia szynki
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować 'sos serowy'. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i mąkę wymieszaną z pieprzem, paprykami i gałką muszkatołową (po ok 1/4 łyżeczki). Wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając (jak podczas przygotowania beszamelu). Podgrzewając na niewielkim ogniu, doprowadzić do zgęstnienia sosu.  Następnie rozpuścić w nim starty ser. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym (ok 1-2 łyżeczki) i dodać do sosu serowego. Makaron odcedzić i wrzucić do miski, zalać sosem, wymieszać. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!



Czy wiesz, że... olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają inne kwasy omega-3 zwiększając pulę tych kwasów w organizmie. Kwasy omega-3 wspierają funkcjonowanie i rozwój mózgu. Ich obecność w naszym pożywieniu jest szczególnie istotna w okresie życia płodowego oraz przez pierwsze 18 miesięcy życia. Niedobory kwasów omega-3 w tym czasie, mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym. Stąd, olej rzepakowy powinien być elementem diety kobiet ciężarnych i małych dzieci. Zasady żywienia niemowląt opracowane przez Centrum Zdrowia Dziecka oraz Instytut Matki i Dziecka pozwalają na wprowadzenie oleju rzepakowego do żywienia niemowląt już w momencie wprowadzenia pierwszych pokarmów poza mlekiem matki, czyli w wieku sześciu miesięcy.

10 komentarzy :

  1. UWIELBIAM to danie! Tym wpisem sprawiłaś, że dzisiaj robię je na obiad :) Twoja wersja prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na ile porcji jest ten przepis? :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że podsunęłam pomysł na obiad :D
      a z przepisu wychodzą mniej więcej 2-3 porcje, w zależności od ich wielkości ;)

      Usuń
  2. nie martw się, ja też pracuję ;) ale ja w przeciwieństwie do większości nie mam w ogóle wolnego, bo to praca sezonowa. Ale sama chciałam, nikt mnie nie zmuszał... jeszcze tylko troszkę ;)
    już widziałam ten przepis i zawsze mnie ciekawił, świetny pomysł obiadowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz racje soboty powinny pozwolic sie nam zresetiwac ale niestety u mnie rzadko tak sie zdarza :(a makaron biore bo lubie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię mac&cheese - choć to niezwykle kaloryczna potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  5. taki lubię, nie wiedziałam, że to comfort food:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam niedawno, ale w wersji zapieczonej. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. oj są lepsze przepisy na to danie

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)