Tartaletki cytrynowo-jagodowe.

07:07 Kinga B. 14 Comments


Po raz kolejny tego lata dostałam od Pana Be. prezent na wagę złota. Słoik pełen jagód. I znów dumałam co z nich zrobić, żeby nie zmarnować, żeby cieszyć się smakiem, żeby ładnie wyglądało, żeby było coś nowego, co nada się na bloga. Dodatkowo w lodówce czekało na zużycie kilka(naście) cytryn. I wpadłam na pomysł połączenia cytrynowo-jagodowego. Chyba nie muszę pisać jak obłędnie smakują tartaletki z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie? A jeśli muszę, to, Moi Drodzy, smakują obłędnie. Nie tylko solo. Zaniosłam kilka sztuk do pracy i zajadałyśmy się nimi z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany. Poezja! Jestem przekonana, że i Wam się spodoba to połączenie. :)


Tartaletki cytrynowo-jagodowe
Składniki (na 6 sztuk o średnicy 10 cm) :
Ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem cytrynowy:
  • 1/2 kubeczka śmietanki 36% (użyłam tej z Piątnicy)
  • 2 jajka
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 6 łyżek jagód 
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną w małe kawałki margarynę (lub masło) oraz cukier i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki do tartaletek wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę). Piec ok. 13-15 minut. Następnie wyjąć z pieca, ściągnąć ciężarki i przestudzić. Śmietankę wymieszać z sokiem cytrynowym, jajkami, cukrem i otartą skórką cytrynową za pomocą trzepaczki. Masę wylać na upieczone spody, posypać jagodami (po 1 łyżce na tartaletkę) i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu tartaletki ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej na dobę, ciasto wtedy delikatnie zmięknie od masy cytrynowej i będzie idealnie kruche). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty.

SMACZNEGO!


14 komentarzy :

  1. Ależ smakowicie wyglądają! Skusiłabym się na taką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie! Co ja bym dała za słoik jagód;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, wyglądają obłędnie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe,wyglądają obłędnie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny prezent pełen jagód!
    Tartaletki są pyszne.
    Poproszę jedną...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pan Be. za prezent powinien dostać nobla, bo przyczynił się do tych powstania pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale Ty tu kusisz od samego rana! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko, wyglądają obłędnie! :) Zdecydowanie świety pomysł na połączenie cytryn z jagodami, bardzo chętnie wypróbuje, nawet samo nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruche babeczki, krem cytrynowy i jagody? Tak, to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ładnie się prezentują, a sądzac po składzie nadzienia, to musi być poezja!
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  11. Wystarczy jedno słowo -> Obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  12. "Zaniosłam kilka sztuk do pracy i zajadałyśmy się nimi z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany"... a potem drzemka, trochę ploteczek i dzień zleciał :) Cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)