Placki ziemniaczane. Najzwyklejsze. Najulubieńsze.

14:47 Kinga B. 7 Comments

Jesień nastała. A wraz z nią nadszedł czas na moje ulubione dania. Szybkie, rozgrzewające, można powiedzieć, że tradycyjne. Takie, którym nie potrzeba dużo czasu na przygotowanie, a zawsze są pyszne i niezawodne. I takie są właśnie placki ziemniaczane. Moje comfort food. Solo czy z gulaszem. Na słodko czy na słono. Ziołowe i klasyczne. Każde. Nie do znudzenia. Nie do przejedzenia. Wy też je tak lubicie? :)


Placki ziemniaczane
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1-2 cebule
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Odcisnąć wodę. Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę dodać do ziemniaków wraz z mąką i jajkami, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i po minucie nakładać łyżką porcje 'ciasta'. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać w dowolny sposób: posypane solą lub cukrem (tak tak, na słodko też można! osobiście bardzo lubię placki ziemniaczane z cukrem ;) ), z kwaśną śmietaną lub gulaszem czy potrawką z kurczaka.

SMACZNEGO!


Czy wiecie że... Na wygląd i kondycję naszej skóry wpływ mają tłuszcze, białka, witaminy i składniki mineralne. Szczególną rolę odgrywają kwasy NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) oraz witamina E, która chroni skórę przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny odpowiada za przyspieszenie procesów starzenia się skóry, która ze względu na osłabienie struktur komórkowych staje się bardziej podatna na uszkodzenia, wysuszenie, powstawanie zmarszczek oraz różnego typu niedoskonałości. Zarówno kwasy NNKT oraz witamina E występuje w oleju rzepakowym, który zadziała na naszą skórę od środka. Warto więc mieć go na swojej kuchennej półce :)

7 komentarzy :

  1. Oj tak, też jestem fanką tej prostoty. Kiedyś nie przepadałam za plackami ziemniaczanymi, ale... z wiekiem smak się zmienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam !!!!! walczę z sobą żeby nie jeść !!!! z cukrem najlepsze :) :) Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki ziemniaczane :) U mnie zazwyczaj z cukrem. Chyba, że przygotowuję takie duuuże placki, to wtedy podaję je z sosem mięsnym lub jakimś pikantnym warzywnym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie będę oryginalna i też powiem, że uwielbiam. Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki są proste i pyszne tak samo jak pyry z gzikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam - uwielbiam! Gorące z cukrem i zimnym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja najbardziej lubię tak: starte na dużych oczkach ziemniaki, plus cukinia plus marchewka. odciśnięty sok i smażone właśnie tak, same, bez żadnych dodatków! soli nie trawie, więc ewentualnir pieprz :D

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)