"Trufle" ciasteczkowe. / Wyniki konkursu Tetra Pak.

10:52 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 8 Comments

Będąc w czekoladowym amoku postanowiłam przedstawić Wam jeszcze jeden sposób na domowe czekoladki, choć tym razem nazwa 'trufle' jest mocno naciągnięta :) Powstały z wymieszania ciasteczek korzennych z ricottą. Mają kremowe wnętrze i chrupką czekoladową skorupkę. Prezentują się pięknie. To kolejny pomysł na smakowite prezenty dla bliskich :) Może się okazać, że przed Świętami będę miała dla Was liczbę propozycji odpowiednią do przygotowania całej bombonierki, bo w planach mam zrobienie jeszcze co najmniej dwóch rodzajów czekoladek ;) Póki co zapraszam jednak na ciasteczkowe trufelki. 


"Trufle" ciasteczkowe
Składniki:
  • 200 g ciasteczek korzennych (użyłam takich)
  • 150 g ricotty
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasteczka zmielić na pył, odłożyć odrobinę do posypania 'czekoladek'. Dodać cukier i esencję waniliową, wymieszać. Dodać ricottę i zmiksować na jednolitą masę. Formową jednakowej wielkości kulki i układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki przynajmniej 1/2 godziny. W tym czasie utemperować czekoladę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, ogrzać ją do 45 stopni, następnie ochłodzić do 25 stopni i ponownie ogrzać do 45 stopni. Kulki ciasteczkowe obtaczać w płynnej czekoladzie, układać na papierze do pieczenia, a wierzch posypać odrobiną zmielonych ciasteczek. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Przechowywać w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!


~*~

Na koniec chciałabym się z Wami podzielić przepisami, które wybrałam jako zwycięskie zgłoszenia do konkursu "Karton zamiast konserwantów" :) Zwycięzcom gratuluję, a Czytelników zapraszam do udziału w trwającym do niedzieli konkursie Sony.

1. Pierś z kurczaka w curry i sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 duże piersi kurze
- oliwa
-  cebula
- czosnek (2-3 ząbki)
- przecier pomidorowy w kartonie (PRIMO GUSTO Tomatera 500gr)
- pomidor świeży 2 szt.
- jabłko - 1 szt.
- 150 ml wody
- łyżka vegety
- cytryna
- świeża pietruszka
- przyprawa curry (wg uznania)
- tymianek,majeranek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Pierś obsypać curry i zostawić na 15-20 min po czym na niewielkiej ilości oliwy obsmażyć. Czosnek i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tej samej oliwie co piersi. Potem dodać przecier pomidorowy i pokrojone pomidory bez skórki. Doprawić tymiankiem, majerankiem i dusić ok 10min. Dodać jabłko pokrojone w ćwiartki (bez środków). Zrobić wywar: 150 ml wody, łyżka vegety i dolać do pomidorów. Dusić ok. 15min. Na koniec doprawić solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki cukru i startą skórką z cytryny. Podawać z ryżem i posypane świeżą pietruszką.

2. Makaron chiński z polędwiczką wieprzową
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
makaron ryżowy typu spaghetti lub chiński chow Man
mały brokuł
cebula
marchewka
pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
opakowanie groszku konserwowego 
opakowanie kukurydzy konserwowej 
Olej –około szklanki do smażenia
Składniki na marynatę do mięsa
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego jasnego 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka wody
Składniki na sos do zasmażenia makaronu :
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
3 łyżki bulionu drobiowego
łyżeczka mączki ziemniaczanej
pieprzu i sol do smaku
Składniki na sos do warzyw
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżka sosu ostrygowego,
1 łyżeczka sosu chili (wg upodobań można dać więcej)
Sposób przygotowania:

Polędwicę kroimy na cienkie plasterki w poprzek włókien. Mieszamy składniki marynaty do mięsa zalewamy nią mięso i odstawiamy na min. pół godziny. 
Brokuł tniemy na mniejsze różyczki, marchewkę tniemy na cienkie „zapałki” i gotujemy na parze lub tradycyjnie- gotujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy pokrojone warzywa. 
Kroimy resztę składników: cebulę na księżyce, dymkę na 2 cm odcinki, siekamy czosnek w plasterki 
Na rozgrzany wok wlewamy olej i grzejemy go do temperatury mniej więcej 150°C wrzucamy mięso i przez pierwsze 30-40 sekund nie ruszamy go, pozwalamy aby kawałki swobodnie pływamy w woku. Po tym czasie mieszamy mięso oddzielając poszczególne kawałki od siebie. Kiedy tylko mięso zmieni kolor  wyławiamy je i odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Czyścimy wok i ponownie go rozgrzewamy wlewając na niego 2 łyżki oleju sezamowego. Na olej wrzucamy cebulę, po chwili szczypiorek, po chwili na środek wrzucamy czosnek, smażymy jeszcze przez 15 sekund po czym dodajemy zblanszowane wcześniej warzywa. Chwilę smażymy, możemy lekko posolić. Jeśli warzywa złapią temperaturę dodajemy kukurydzę i groszek- ilość wg upodobania, wcześniej podsmażoną polędwiczkę i ciągle smażymy cały czas wszystko mieszając, ok 1 minuty, tak by całość mocna się zagrzała. Przygotowane wcześniej składniki sosu do warzyw mieszamy i wlewamy do wok'a, chwilę smażymy tak by sos zgęstniał i wypełnił danie. Dodajemy przygotowany wg zaleceń na opakowaniu makaron. Mieszamy aż makaron cały się pokryje sosem i wymiesza z warzywami i mięsem. 

3. Torcik jabłkowy
Ciasto kruche:
25 dkg mąki
10 dkg masła
10 dkg cukru
1 jako
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
½ litra soku z jabłek w kartonie
1 i ½ kg jabłek winnych
2 i ½ paczki budyniu waniliowego
20 dkg cukru
Cukier waniliowy
Dodatkowo:
Śmietanka 30% w kartonie
Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Ciasto zagnieść i wyłożyć w tortownicy. Jabłka obrać pokroić w duże ćwiartki. Wlać 1 szklankę soku do garnka, dodać cukier, jabłka i gotować cały czas mieszając aby jabłka się nie rozwaliły a zeszkliły. W drugim naczyniu w reszcie soku rozpuścić budyń. Rozpuszczony budyń wlać do gotujących jabłek  i zagotować.  Wlać masę na ciasto. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.Na ostygnięte ciasto wlać bitą śmietanę i posypać wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi.

8 komentarzy :

  1. słodkie to Twoje ciasteczkowanie czekoladowo truflowe

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudna aranżacja!
    wspaniałe t Twoje pralinki.
    pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. ile wychodzi takich czekoladek?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszło mi ponad 20 sztuk (choć nie pamiętam ile dokładnie :( ), całkiem sporej wielkości :)

      Usuń
  4. mam głupie pytanie:) skąd bierzesz takie torebki do pakowania truflii? bo nie raz chciałam swoje komuś podarować w takiej przezroczystej torebce, ale trudno mi takie znaleźć w sklepach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja swoje wzięłam z pracy akurat, ale myślę, że mogą być do kupienia w kwiaciarniach albo sklepach typu Nanu Nana :)

      Usuń
    2. warto też poszperać na allegro, tam można znaleźć wszystko :D

      Usuń

Daj znać co myślisz!