Zupa-krem z kukurydzy.

10:46 Kinga B. 3 Comments

Nie wiem jak Wy, ale ja należę do fanów kukurydzy. Lubię tę gotowaną w wodzie, ociekającą roztopionym na niej masłem i oprószoną solą. Uwielbiam ją w sałatkach wszelakich. Podejrzewam, że grillowana też by mi smakowała, gdybym miała możliwość taką zjeść :) Niedawno postanowiłam spróbować kukurydzę w jeszcze jednym wydaniu. No i nie zawiodłam się. Zupa kukurydziana wyszła obłędna. Doprawiona imbirem i gałką muszkatołową. Z kleksem kwaśnej śmietany. Z listkiem pietruszki. Słoneczna zupa, bo inaczej jej nazwać nie można. Wykorzystajcie przepis, póki na straganach jest dobra kukurydza :)


Zupa-krem z kukurydzy
Składniki:
  • 3 kolby kukurydzy
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 szalotki
  • ok 1,5 l. bulionu
  • imbir, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego
  • kwaśna śmietana i pietruszka do przyozdobienia

Sposób przygotowania:
Kukurydze oczyścić ze wszystkich 'nitek', ułożyć w dużym garnku, zalać bulionem i ugotować. Podgotowane kukurydze wyjąć z bulionu i odstawić do ostygnięcia. Szalotki obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym. Ziemniaki umyć i obrać, następnie opłukać, pokroić w kostkę i dodać do szalotki i podsmażać przez krótką chwilę. Obkroić ziarna kukurydzy z kolb i wrzucić je do bulionu, wraz z ziemniakami i cebulą. Następnie gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łusek kukurydzy, doprawić imbirem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i listkami natki pietruszki.

SMACZNEGO!

3 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Placki ziemniaczane. Najzwyklejsze. Najulubieńsze.

14:47 Kinga B. 7 Comments

Jesień nastała. A wraz z nią nadszedł czas na moje ulubione dania. Szybkie, rozgrzewające, można powiedzieć, że tradycyjne. Takie, którym nie potrzeba dużo czasu na przygotowanie, a zawsze są pyszne i niezawodne. I takie są właśnie placki ziemniaczane. Moje comfort food. Solo czy z gulaszem. Na słodko czy na słono. Ziołowe i klasyczne. Każde. Nie do znudzenia. Nie do przejedzenia. Wy też je tak lubicie? :)


7 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Kostki śliwkowo-serowe.

10:42 Kinga B. 11 Comments


Wiecie... Powoli czuję, że nadchodzi jesień. Przypomina mi o tym nie tylko miesiąc, który obecnie trwa,  pogoda za oknem czy krótsze dni, ale też coraz częstsze gotowanie potraw jesienno-zimowych: rozgrzewających, korzennych, ciepłych. Co gorsza zaczynam już myśleć o pieczeniu pierników i świątecznym menu, a to oznacza, że nie jest dobrze ;) Wczoraj upiekłam ciasto, które jest nieco letnie i trochę jesienne. Śliwki - owoce kojarzone z końcem lata. Cynamon - rozgrzewający, aromatyczny, dla mnie  to smak jesieni. Inspirację zaczerpnęłam od Krysi wprowadzając zmiany  głównie w składzie kruszonki. Mnie smakowało bardzo, myślę, że i Wam posmakuje :)


Kostki śliwkowo-serowe.
Składniki:
Kruche ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 żółtka 

Masa serowa:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany 18%

Owoce i kruszonka:
  • ok. 800 g śliwek 
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 50 g masła

Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, żółtka i pokrojoną na kawałki margarynę. Przemieszać składniki widelcem do czasu wstępnego ich połączenia, a następnie ręką zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim blachę do pieczenia (24x36 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i podpiekać ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Do  miski wrzucić twaróg, żółtko i całe jajko, budyń oraz cukry i za pomocą ręcznego blendera zmiksować wszystko na jednolitą masę. Na podpieczony i ostudzony spód z kruchego ciasta wyłożyć masę serową. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na ćwiartki, ułożyć na warstwie serowej. Suche składniki na kruszonkę wymieszać, masło roztopić i dodać do mąki z cukrem i cynamonem, wymieszać. Powstałą kruszonką posypać śliwki. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, a następnie ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


11 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem.

07:07 Kinga B. 10 Comments

Zdarza Wam się czasem zastanawiać trochę dłużej nad pomysłem na obiad? Mi zdecydowanie za często ;) Mnogość przepisów, które chcę wypróbować, często powoduje u mnie ogromnie niezdecydowanie. Jednak jeśli się zbyt długo zastanawiam, nie korzystam z żadnego konkretnego przepisu, tylko kombinuję. W większości kombinowanych przypadków pada też na makaron. Bo można o przyrządzić na miliony sposobów. Bo pasty  przygotowuje się szybciej, niż cokolwiek innego. Bo sos do makaronu można przyrządzić z tego co znajdziemy w lodówce, bez zbędnego budowania obszernej listy zakupów. I przede wszystkim - bo makarony wszelakie uwielbiam i korzystam z możliwości ich przyrządzenia przy każdej natrafiającej się okazji :) Dziś danie dość szybkie i bardzo smaczne. Może być alternatywą dla sosu bolońskiego, bo jest i sos pomidorowy i mięso mielone, ale w formie klopsików. Podane z dowolnym makaronem (u mnie spaghetti), posypane świeżo startym parmezanem, udekorowane listkami bazylii. Czy taka forma obiadu do Was przemawia tak samo głośno jak do mnie? :)


10 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Faszerowane papryki.

20:02 Kinga B. 12 Comments


12 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)