Indyk z morelowym chutney.

13:32 Kinga B. 4 Comments


Każdy z nas ma dni szczególne w swoim kalendarzu, dni, które chce się świętować. Urodziny swoje lub kogoś bliskiego, narodziny nowego członka rodziny, zaręczyny, obrona dyplomu na studiach, awans w pracy. To może być cokolwiek. Ja i Pan Be. w minioną niedzielę też świętowaliśmy. Nasze wspólnie spędzone 2 lata. Nie było wyjścia do restauracji, czy innych niecodziennych atrakcji. Spędziliśmy ten dzień razem, mieszając drewnianą łyżką chutney morelowe, a później montując wiklinowy koszyk na kierownicy mojego roweru. Było mnóstwo uśmiechów i odrobina słońca. A później ogrom nauki i przygotowań do zaliczeń na uczelniach. Niestandardowa rocznica :)
Na obiad zjedliśmy indyka. Z chutney morelowym zgapionym z warsztatów, w których miałam przyjemność uczestniczyć weekend wcześniej. I z młodymi ziemniaczkami, z masłem i koperkiem. Było pysznie! Może i Wy zechcecie wykorzystać to danie na jakąś szczególną okazję :)


Grillowana pierś z indyka z morelowym chutney
Składniki (na 2-3 porcje):
  • ok 500 g piersi z indyka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 granata
  • 1/3 szklanki naturalnie mętnego soku jabłkowego
  • świeżo mielony pieprz i sól morska

Chutney morelowe:
  • ok 500 g moreli 
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • garść suszonej żurawiny
  • 4-5 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Indyka opłukać, oczyścić w błon, pokroić w grube plastry, a następnie oprószyć z obu stron solą morską i pieprzem. Czosnek obrać i drobno posiekać. Granata podzielić na ćwiartki, z jednej wydłubać nasiona, z drugiej wycisnąć sok do szklanki. Do soku z granata dodać sok jabłkowy, olej, ocet, czosnek i miód, a następnie dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki. 
Przygotować chutney. Morele opłukać, wydrylować. Na patelni skarmelizować cukier z masłem, a następnie dodać pozostałe składniki. Podsmażać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż chutney osiągnie konsystencję gęstego dżemu/konfitury.
Indyka zgrillować na patelni grillowej, w piekarniku lub na tradycyjnym grillu. Podawać z chutney i ulubionym dodatkiem (u nas młode ziemniaki z koperkiem, ale idealne będzie również np. puree).

SMACZNEGO!


Czy wiesz, że... Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na zdrowie. Nie są one wytwarzane przez organizm samoczynnie, powinny więc być mu dostarczane od zewnątrz, najlepiej w postaci pokarmów czy dodatku do nich. Dodatek oleju rzepakowego do posiłków wpływa na poziom kwasów tłuszczowych we krwi, te zaś – jak mówią naukowcy z Dortmundu – działają pozytywnie na rozwój mózgu oraz układu odpornościowego organizmu. Odpowiednia ilość omega-3 w diecie niemowląt jest niezwykle ważna, ponieważ właśnie w pierwszych miesiącach życia organizm rozwija się najszybciej, a ich odpowiednia podaż wspomaga również prawidłowe kształtowanie się układu nerwowego oraz wzroku.

4 komentarze :

  1. Gratuluje rocznicy i życzę jeszcze, żeby było ich coraz więcej ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie owocowe chutneye do mięsa. A do tego wiosenne ziemniaczki z koperkiem... Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. macie bardzo pyszna dwa lata, zdecydowanie:-))

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)