Sałatka z krewetkami. Magiczna.

14:09 Kinga B. 2 Comments


Długo nie mogłam się przekonać do wszelakich owoców morza. Sama w sumie nie wiem czemu. Jako pierwsze przedarły się do mojego menu krewetki. Pewnego dnia stwierdziłam, że kulinarnej blogerce nie przystoi stronić od takich produktów ;) No i w końcu nadszedł moment, że zaczęłam je jeść bez problemu, choć resztę morskich cudów, jak kalmary, małże czy ostrygi wciąż omijam szerokim łukiem (choć po ostatnich warsztatach kulinarnych polubiłam się także z przegrzebkami). Z tego też powodu postanowiłam użyć krewetek do lekkiej sałatki. Myślałam, co by do nich dobrać, żeby smaki do siebie pasowały. Powstała magiczna sałatka. Z różowym grapefruitem, granatem i grapefruitowym dressingiem z cynamonem i imbirem. Określenie 'niebo w gębie' jest zbyt twarde dla tak delikatnego dania, ale uwierzcie, pasuje jak ulał.


Magiczna sałatka z krewetkami
Składniki (na 2 porcje):
  • 2-3 garści mixu sałat
  • 1 duży różowy grapefruit
  • 1/3 granatu
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • ok 10 krewetek Black Tiger
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • sok z 1/2 cytryny

Dressing:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • po 1 szczypcie: cynamonu, imbiru i pieprzu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Sposób przygotowania:
Na talerzach rozłożyć sałaty. Cebulę obrać i pokroić w drobne pióra, ułożyć na sałacie. Z granatu delikatnie wydłubać nasiona, posypać nimi sałatę. Ściąć skórę z grapefruita i go wyfiletować (wyciąć 'ząbki' miąższu), najlepiej nad naczyniem, aby uzyskać jak najwięcej soku, fileciki ułożyć na sałacie, z pozostałości wycisnąć resztę soku. Jeśli krewetki, których użyjesz, są mrożone, należy zalać je na 1-2 minuty wrzątkiem, a następnie odcedzić. Surowe należy obrać z łupiny. Na patelni roztopić masło, dodać zmiażdżony czosnek. Papryczkę chili drobno posiekać, połowę wrzucić na patelnię. Dodać krewetki i podsmażać, aż się nieco zrumienią. Pod koniec smażenia na patelnię wlać sok z cytryny. Sok z grapefruita wymieszać dokładnie z olejem, miodem i przyprawami. Krewetki ułożyć na sałacie. Dressingiem polać sałatkę lub przelać do małego naczynka.

SMACZNEGO!


2 komentarze :

  1. Krewetki uwielbiam :) Kalmary są naprawdę bardzo smaczne. Pod warunkiem, że są dobrze przygotowane :) No ale wiadomo, każdy musi sam się przekonać do owoców morza :D A sałatka wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, wypróbuję! Polecam też ten na sałatkę z krewetkami: Lekka i zdrowa sałatka

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)